2015. július 14., kedd

Körtetorta.

Pitetorták változata kimeríthetetlen sokféle van,és én nagyon kedvelem ezeket a gyümölcsös finomságokat.Az egyik kedvencem a körtés pitetorta.









Hozzávalók:

28 dkg liszt
14 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
csipet só
A töltelékhez:

4 db finom körte
2 dl fehérbor
10 dkg cukor
gyömbérdarab
3 szem szegfűszeg
3 dkg vaj
1 citrom reszelt,vágott héja
őrölt fahéj,és gyömbér
1 db szikkadt kalács,vagy édes morzsa 4 evőkanál.




Elkészítése:

Félretesszük a 3 dkg vajat, a többit összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a cukorral, a citromhéjjal és csipet sóval.Hűtőben 1 órát pihentetjük.Félbevágjuk a körtéket ,és kiszedjük a magházukat,és egy lábasba tesszük a borral 2 dl vízzel, a citromhéjjal a szegfűszeggel, 10 dkg  cukorral és a vékonyra szeletelt gyömbérrel..15 percig főzzük,lecsöpögtetjük,és félretesszük hűlni.Felolvasztjuk a vajat a maradék cukorral egy csipet fahéjjal és a gyömbérrel. A tészta kétharmadát 1 cm vastagra nyújtjuk.24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába tesszük, rászórjuk az összetört kalácsot,vagy édes morzsát és ráhelyezzük a körtéket ,és meglocsoljuk  fűszeres vajjal.Kinyújtjuk a maradék tésztát , a torta tetejére tesszük ,lenyomkodjuk a széleit és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.