2015. július 14., kedd

Vörösbársony- torta.


Avagy, red velvet cake, egy klasszikus amerikai sütemény.Ezt a tortát nagyon sokféleképpen készítik el,és mindenféle formában.Nagyon régóta készülök rá, hogy süssek magunknak is, de céklaport sajnos nem kapni sehol.Így kénytelen voltam piros színezéket keverni a tésztába.Azt gondolom így is szépre sikerült.Íme a recept,melynek krémje nagyon finom citromos ízesítést kapott.






Hozzávalók:


4 tojás
8 dkg cukor
csipet só
10 dkg liszt
1 ek sötét kakaópor
1 ek piros színező
1/2 csomag sütőpor
A krémhez:
25 dkg mascarpóne krémsajt
10 dkg porcukor
2,5 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
1 csomag expressz habfixáló
1 citrom leve
A tetejére 2 ek reszelt csokoládé.


Elkészítése:

A tojások fehérjét a fele cukorral, csipet sóval habbá verjük , a sárgáját is kikeverjük a másik fele cukorral habosra.A lisztet a kakaóport a sütőport elkeverjük,és beleszitáljuk a tojásos masszába óvatosan,majd a színezéket is hozzáadjuk.Szép sima masszává keverjük, míg bíborvörös tésztát kapunk.Egy 22 cm-es átmérőjű kerek tortaformát kikenünk vajjal,és megszórjuk liszttel és beletöltjük a piskótamasszát.Először 180 fokon sütjük alsó-felső sütésen elektromos sütőben, míg szépen megemelkedik, aztán visszavesszük a hőfokot 160 fokra.Tűpróbával ellenőrizzük,hogy megsült-e a torta. Hagyjuk kihűlni,majd vágjuk 3 lappá. A krém hozzávalóit egy tálba összemérjük, kivéve a tejszínt,melyet külön habbá verjük a fixálóval, majd géppel közepes fokozaton a krémsajttal,és a cukorral krémesre habosítjuk.Reszelt citromhéjjal ízesítjük,és citrom levet csavarunk bele.Sima krémet kapunk,mellyel megkenjük a lapokat,  a tetejét, és az oldalát a tortának.Reszelt csokoládéval diszítjük a tetejét, behűtve szeletelve kínáljuk.