2018. február 9., péntek

Vargányás rizottó


Itt a hétvége, végre van időnk főzni! Ezúttal az olaszok egyik legfinomabb ételét hoztam el, ez egy tipikus észak-olasz recept. A rizottót rengetegféle ízesítésben el lehet készíteni, nekünk ez a kedvencünk!Azt tudni kell az olasz konyháról, hogy ahány város, annyi szokás, mindenki azt gondolja, hogy az ottani konyha mindenhol ugyanolyan, ez nagy tévedés. Óriási különbség van az északi és a déli régiók között. Rizottót inkább az északon élők esznek.







Összetevők: (4 személyre)

1 fej vöröshagyma
 20 dkg vargányagomba
2 gerezd fokhagyma
 fél csomag petrezselyem
1 zacskó sáfrány
 parmezán sajt
 olívaolaj
 vaj
 1,5 -2  l húsalaplé
 só
 arborio rizs (személyenként 2 maroknyi)


Elkészítés:
  1. Tisztítsuk meg a gombát, fokhagymát, majd vágjuk fel a hagymával együtt.
  2. Kis olajon pirítsuk meg a hagymákat és a gombát.
  3. A gombához és hagymához adjuk hozzá a rizst, majd keverjük el azt és kicsit pirítsuk meg.
  4. A levest melegítsük fel, merőkanál segítségével fokozatosan adjuk hozzá a rizshez, miközben lassan adagoljuk, folyamatosan keverjük.
  5. A főzési időt a rizs hozzáadásától kell számolni.
  6. 15 perc elteltével a sáfrányt oldjuk fel egy kis csésze húslevesben, majd adjuk hozzá a rizshez.
  7. 2 perc eltelte után tegyünk bele 5 dkg vajat és ízlés szerint parmezánt, majd zárjuk el.
  8. Fedjük le egy fedővel és 3 percig hagyjuk pihenni, olaszul: „mantecare”Bazsalikommal díszítjük.