2014. november 19., szerda

Görög spenótos kosárkák.

Szeretem a különleges pitéket,és a sósakat különösen.A spenót,sajt, a fenyőmag értékes táplálékforrás a szervezetünknek.Ebben a kis pitében minden benne van,mit ember szerethet,de főleg a fetasajttól kellemes az aromája,na meg a szercsendiótól.







Hozzávalók a tésztához (4 adag):

30 dkg finomliszt
20 dkg margarin
1 csipet só
1 kávéskanál szerecsendió
1 ek hideg víz
Töltelék
50 dkg spenót (új-zélandival készült)
6 db tojássárgája
3 dl habtejszín
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
10 dkg margarin
25 dkg feta sajt
5 dkg fenyőmag

Elkészítése:

A lisztet beleöntjük a dagasztógép táljába, és hozzáadjuk a margarint, a sót, szerecsendiót, és annyi hideg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Töltelék
Kinyújtjuk a tésztát egy lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra, majd 12 cm-es köröket vágunk ki belőle. Ezeket 9 cm átmérőjű, kivehető aljú piteformákba simítjuk. Az aljukat megböködjük egy villával.
Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig elősütjük.
Közben a spenótot lemossuk, és apróra vágjuk.
A 6 tojássárgáját kikeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a spenótot, margarint, és sóval, borssal fűszerezzük.
A sajtot felkockázzuk, beleszórjuk az elősütött pitékbe, majd ráöntjük a spenótos keveréket.
10 percre újra a meleg sütőbe tesszük. Ha kész, megszórjuk a fenyőmaggal, és még 5 percig sütjük. Akkor jó, ha a tészta megsült, és a fenyőmag is enyhén megpirult.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeveréses