2014. november 19., szerda

Marcipános almás pite.

 

Nagyon finom vaníliasodóval kínálva. Mindenképpen érdemes kipróbálni, mert nagyon ízletes különleges desszert sütemény. Ez az almás pite nem a szokványos. Ízesítésben is eltér a társaitól. A marcipán, a rumaroma, és az almás pite fűszerkeverék, barna cukor és a fenyőmag teszi különlegessé. A végeredmény, egy csodás sütemény, ami az ízlelő bimbóinkat megmozgatja.



  1. Ez a sütemény a saját receptem.

Hozzávalók:


A tésztához:
500 g liszt
200 g cukor
250 g vaj
2 darab tojás
1 tasak sütőpor
csipet só
reszelt citromhéj, vagy citromaroma
vanília
rumaroma
1 dl tejföl, vagy tejszín
Töltelék
50 dkg alma reszelve
20 dkg marcipán massza
1 tk. almáspite fűszerkeverék, vagy csillagánizs őrlemény
1 tk. fahéj
1 tk. kardamomag (őrölt)
4 ek. barna nádcukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés módja.


A tésztát géppel begyúrjuk, majd folpackkal becsavarjuk, és hűtőbe tesszük 1 napra. Másnap két lapot nyújtunk, és az egyik lapot tepsibe tesszük, majd megböködjük villával. A reszelt almát, amit előtte citromlével meglocsoltunk, és kissé kicsavartunk a levéből, összekeverjük a barna cukorral, és a fűszerekkel. A tésztára halmozzuk és egy kicsi kekszmorzsával megszórjuk az alját, hogy magába szívja még a felesleges nedvességet az almából. Eligazítjuk egy kenőkéssel a tölteléket, és a marcipánt rácsipkedjük a tetejére, elosztjuk szépen egyformán, hogy mindenhova jusson belőle. Ezután a másik tésztalappal betakarjuk, és szintén megböködjük a tetejét. Én beirdalom szépen, hogy rovátkás legyen, és ezután előmelegített sütőbe téve 35 percig sütöm 180 fokon. Ha kihűlt hosszúkás szeletekre vágom, és olvasztott csokoládéval bevonom, majd megszórom pirított fenyőmaggal.