2014. december 15., hétfő

Svéd húsgolyó barnamártással.

Az eredeti borjúhúsból készül,de mivel az nagyon drága nálunk,így az olcsóbbikat választottam,a marhát.A Spaarban kapható 40 dkg-os kivitel darálva,nekem tökéletesen megfelel.A Köttbullar elnevezésű húsgolyó egy különlegesen finom étel,érdemes elkészíteni,mert tuti a kedvencünkké fog válni.Amúgy is gombóc,illetve húsgolyó imádó vagyok,és a lehető legtöbb változatot kipróbáltam,már,de még sokat kell keresgélnem,mert van bőven választék.Ízletes,változatos.





A gombóchoz:

50 dkg darált marhahús
5 dkg zsemlemorzsa
1 db tojás
1 csokor metélőhagyma
1 közepes db vöröshagyma
1 dl habtejszín
2 gerezd fokhagyma
1 ek dijoni mustár
1 kávéskanál só
1 késhegynyi bors (frissen őrölve)
1 csipet szerecsendió
5 dkg vaj (a kisütéshez)
A barnamártáshoz
100 ml szójaszósz
2 dl habtejszín
1 dl tej
2 dl barnamártás
só ízlés szerint (ha szükséges)

Az elkészítése:
A zsemlemorzsát összekeverjük a darált hússal, a lereszelt vöröshagymával, a zúzott fokhagymával + 1 dl tejszínnel, a tojással, a mustárral, sóval és borssal, szercsendió reszelékkel, majd összedolgozzuk. Ezután nedves kézzel húsgolyókat formálunk belőle.
Forró vajon pirosra sütjük. Barnamártással kínáljuk és főtt vajas törtburgonyával. Snidlinggel díszítjük, de meg is szórhatjuk vele.
A barnamártáshoz.
Összekeverjük a sűrítőporral (barnamártás-por) a szójaszószt és a tejet egy habverővel, majd a kisütött húsgolyók szaftjához öntjük és állandó kevergetés mellett, amikor besűrűsödni készül, hozzáöntjük a tejszínt is. Ha kell, még sózzunk utána. Ezután már ne főzzük. Ha túl sűrű lenne, akkor tejjel hígítsuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése