2016. július 3., vasárnap

Sertéstokány jóasszony módra.



Hargitai György mesterszakács receptje alapján készült.Nagyon sokat tanultam híres szakácsainktól, sokat köszönhetek nekik, hiszen a magyar ételeket főleg tőlük tanultam meg elkészíteni.







Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb, 6 evőkanál olaj, só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 púpozott kiskanál finomliszt, kb. 3 dl fehérbor, 2 vöröshagyma (20 dkg), 20 dkg csiperkegomba, 20 dkg főtt füstölt húsos császárszalonna, 20 dkg főtt zöldborsó, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:

1. A combot 2 centis kockákra vágjuk. A fele olajat egy lábasban kissé megforrósítjuk, a húst rárakjuk, többször megkeverve pár perc alatt fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk – kezdjünk 1 csapott kiskanálnyival, megborsozzuk, a sűrített paradicsomot hozzáadjuk. Fél percnyi pirítás után a lisztet hozzáadjuk, újabb kb. fél percig pirítjuk. A vizet ráöntjük, lefedjük, kis lángra állítjuk, jó 1 óra alatt puhára pároljuk, közben elfövő levét pótoljuk.
2. Amíg a hús puhul, a megtisztított hagymát 1,5 centis kockákra, a megtisztított gombát hasonló nagyságú cikkekre, a húsos szalonnát közepes (1,5 centis) kockákra aprítjuk. Mindezeket egy nagy serpenyőben, a maradék olajon 8-10 percig együtt pirítjuk. Ekkor a puha borsót belekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk.
3. A puha húshoz keverjük, pár percig együtt főzzük. Párolt rizs illik köretnek hozzá.