2016. július 6., szerda

Bögrés máktorta ribizlivel


Ezt a tortát akkor érdemes elkészíteni ha maradék tavalyi mákunk,és finom frissen szedett ribizlink.Ha viszont nincsen ribizlink frissen szedett,akkor mélyhűtött gyümölccsel is elkészíthetjük.A ribizli ellensúlyozza kellemes savanykás ízével,az édes máktortát.Ezt a bögrés süteményt először készítettem mert valahogy mindig tartottam,hogy a mértékek nem lesznek pontosak.Azonban tévedtem,,mert elsőre a 2,5 dl egy bögre mértéke tökéletes.Bátran ajánlom kezdő háziasszonyoknak is,hogy próbálják ki mert nem csupán finom,hanem gyorsan elkészíthető.Így ha váratlan vendégek jönnek,nem essünk kétségbe.







Hozzávalók:

1 bögre liszt
1,5 kávéskanál sütőpor
1 bögre mák
1 bögre cukor
1 citrom héja
1/2 kávéskanál fahéj
1 bögre tej
2 tojás
1/2 bögre olaj

A tetejére:
20 dkg ribizli
5 dkg cukor
fél citrom leve
3 db csillagánizs
1 fél citrom héja
1 tk étkezési keményítő
12 g zselésítőszer

Javaslat : 1 bögre mértéke (2,5 dl )

Elkészítés:

A lisztbe belekeverjük a sütőport és a mákot,majd hozzáadjuk a cukrot,a citromhéját és fahéjat.
A tejbe beletesszük a tojásokat és az olajat,majd a lisztes keverékre öntjük,és eldolgozzuk.
Egy kisebb tepsibe vagy tortaformába sütőpapírt rakunk,és beleöntjük a tésztát,és 180 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.

Ribizli zselé:

A ribizlit a cukorral, fűszerrel felforraljuk,majd a kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel besürítjük,és a zselésítőszerrel. 1-2 percig kevergetve főzzük,sűrűsödésig majd hagyjuk kihűlni.A csillagánizst eltávolítjuk belőle,a kihűlt tortalapunkra kenjük a ribizli zselét és hagyjuk megdermedni rajta.Hűtőbe is tehetjük,így meggyorsítjuk a folyamatot,és vizes késsel mint a tortát felszeleteljük.