2017. október 13., péntek

Holland morzsás almás lepény


Az almás süteményeknek se szeri, se száma. Ahány ház, vagy nép, és annyi  szokás. Holland mintára készült ez a lepény, és nagyon gyorsan elkészíthető. Frissen a legfinomabb, tehát ne takargassuk napokig.



 



Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
1 tk sütőpor
10 dkg porcukor
1 tojás
csipet só
10 dkg puha vaj
Az almakrémhez:
1 kg alma,meghámozva és 1-1 cm-es kockákra vágva
8 dkg cukor
2 tk őrölt fahéj

A morzsához:
10 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tk vaníliakivonat
5 dkg dió, durvára vágva
a formához egy kevés vaj és liszt a nyújtáshoz liszt

Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, gömbölyűre formázzuk, és műanyag zacskóba téve a hűtőbe tesszük egy éjszakára, vagy legalább 1 órára.
2. Kivajazunk, lisztezünk egy 26 cm-es piteformát, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
3. A tésztát lisztezett deszkán kb. 29 cm-es körlappá nyújtjuk. Áttesszük a formába, a széleit levágjuk, majd megszurkáljuk az alját egy villával, aztán sütőpapírral, majd szárazbabbal borítjuk. 12 percig sütjük, ezt nevezzük vaksütésnek. Majd a súly eltávolítása után még 5 percig sütjük. Ezután félretesszük.
4. Az almát, a vajat, a cukrot és a fahéjat egy 2 literes lábosban addig főzzük alacsony lángon amíg az almakockák megpuhulnak és kicsit szétesnek. Ekkor lehúzzuk a tűzről.
5. A morzsához a hozzávalókat késes betétű robotgépben fél perc alatt elkeverjük.
6. A krémet elsimítjuk az elősütött tésztán, és rászórjuk a diós morzsát. Visszatesszük a sütőbe, és 30 perc alatt készre sütjük.