2016. április 29., péntek

Töltött dióspuszedli.



Már annyi diót megpucoltam,hogy a mélyhűtő is eltelítődött.Igyekszem felhasználni, és kitalálok valami újdonságot belőle. Mivel vannak akik nem szeretik,ezért nem nekik ,hanem a diószeretőknek kedveskednék ezzel a recepttel!És egy kis ismertető miért is van szükség a dió fogyasztására:

A dió tápértéke magas és értékes tápanyagai vannak, ezért érdemes néhány diót naponta bekapni.
Tisztítja a vért, jót tesz a gyomornak.Alkalmazzák gyomor, és bélhurut kialakulására, valamint magas vérnyomás esetén is.A likőripar is alkalmazza előszeretettel.Ősidők óta alkalmazzák a gyógyászatban népiesen kulcsos diónak nevezték.A dióolajat melynek jellegzetes aromája van főként ízesítésre használjuk elsősorban salátáknál.


Hozzávalók

  • 10 dkg darált dió
  • 30 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 4 tojásfehérje
  • 2 ek. étkezési keményítő

A töltelékhez

  • 10 dkg étcsoki 75%-os
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek. olaj
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor

Díszítéshez

  • Egész diószemek
  • tortabevonó

Elkészítés

Elkészítés

A darált diót összekeverem a cukorral, majd forró tejjel leöntöm és hagyom kihűlni. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a keményítőt belekeverem, majd a dióval a legvégén. Kanállal halmokat rakunk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kellő távolságba, és előmelegített sütőben 10 perc alatt 200 fokon megsül. Amíg hűl, a csokoládét gőz felett megolvasztjuk az olajjal, és a cukorral, majd a tejszínt belekeverjük, és amikor egyneművé válik, a margarinnal is jól elkeverjük. Hagyjuk hűlni, a hűtőbe 1/2 órát, majd megtöltünk kettő puszedlit összeillesztve, és a tetejét csokival csurgatjuk meg. Fél dió szemekkel díszítjük. Behűtjük, majd dobozoljuk. Minél tovább áll, annál porhanyósabb, finomabb.

Tárolás:

Sokáig eláll dobozban.