2015. január 5., hétfő

Különleges gesztenyés krémes.

SAJÁT RECEPTEM:
Csodás ízharmóniát sikerült létrehoznom. Talán bonyolultnak tűnik, de nem az. Igazi ünnepi csemege.

Hozzávalók:

4 db tojás
4 ek. liszt
1 ek. víz
csipet só
1 tk. sütőpor
4 ek. cukor
1  Dr. Oetker Vanillincukor
1 citrom reszelt héja
A szirupos lekvárhoz
4 ek. barnacukor
1 mk. őrölt kardamom
1 darab narancs
1 lime citrom
2 db mandarin
Ez készül belőle
20 dkg kardamomos citrusos szirup, vagy lekvár
Töltelék
25 dkg geszetenye massza
25 dkg mascarpone sajtkrém
6 ek. Dr. Oetker Házi krémes krém
kb. 2 dl tej
2 ek. porcukor
A tetejére
10 dkg tortabevonó étcsokoládé
Ezenkívül
1 hosszúkás sütőforma
zsírpapír

Elkészítése:

A piskóta hozzávalóiból egy sütőtepsi nagyságú piskótát sütünk, majd a papírt lehúzzuk az aljáról, és egyforma 3 hosszúkás lapot vágunk belőle. Akkora legyen, mint a sütőforma. 23 x 12 cm ebben az esetben.
A kardamomos zseléhez kell 1 mk. őrölt kardamom mag, 1 db narancs, és 2 db mandarin, 1 zöld citrom kicsavart leve, 4 ek. barna nádcukor. Előző nap sűrűre főzzük, s csak másnap használjuk fel. Ezalatt az idő alatt besűrűsödik, és nagyon finom kenhető anyag lesz. A sütőformát kibéleljük egy hosszúkás két szélén lelógó zsírpapírcsíkkal, és ebbe helyezzük az egyik lapot. Megkenjük a lekvárral, és ráhelyezzük a másik lapot. A krémsajtot a gesztenye masszával, 2 ek. porcukorral jól kikeverjük krémessé, és azt is rákenjük a szintén lekvárral megkent lapra. Ezután a krémes krémet a tejjel felverjük kemény habbá, majd a gesztenyére halmozzuk, és szépen eligazítjuk. Erre megint egy lap következik. Befedjük, illetve ráhajtjuk a zsírpapírt, és a hűtőbe tesszük dermedni. Közben a csokoládét gőz felett némi olajjal simára olvasszuk. A süteményt a papírcsík lelógó részénél fogva kiemeljük, és átfordítjuk a másik oldala lesz a teteje. Tálcára helyezzük, s megkenjük a csokoládéval. A hűtőbe tesszük dermedésig. Úgy szeleteljük fel vizes, éles késsel, mint a tortát.