2015. január 5., hétfő

Mandulás molnárka.

Limara pékségéből való a tészta receptje,de a töltelék saját ötlet.Nagyon finomra sikerült,és merem ajánlani azoknak akik szeretik a péksütiket.A marcipán és aszaltszilva töltelék teszi különlegessé ezt a nagyon puha tésztát.Mindíg is szeretek aszaltszilvát,vagy aszaltbarackot,mandulamarcipánt,és pisztáciát használni a sütieimben.Merészen használom a nem túl olcsó alapanyagokat,és belecsempészem álmaim töltelékes édességeibe. 











Tésztához
230 g meleg víz
1 darab tojás
1 tk. só
500 g kenyérliszt bl-80
8 g vanília pudingpor
20 g tejpor
10 g szárított élesztő
100 g kristálycukor
75 g olvasztott vaj
Töltelék
30 szem aszalt szilva
15 dkg natúr marcipán
4 ek. barna nádcukor
Tetejére
1 darab tojás
mandulapehely
jégcukor
Mexikói díszítés
50 g puha vaj
20 g porcukor
45 g finomliszt

Elkészítés
1. A lisztet összeszitálom a vanília pudingporral és a tejporral.
2. A hozzávalókat - a vaj kivételével- a fenti sorrendben kenyérsütőgép üstjébe teszem. Dagasztás-kelesztés programot választom. A dagasztás utolsó 10 percében hozzáadom az olvasztott vajat is.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrom. 10 db kb. 100 g-os labdacsokra osztom és letakarva 10 percet kelesztem.
4. A tésztagolyót ovális lappá nyújtom, ráteszek 3 db aszalt szilvát és a vékonyra sodort marcipán rudat. Keskenyebb részénél fogva feltekerem, úgy, hogy a hajtás vége alul maradjon. Megkenem tojásfehérjével, hogy véletlen sem nyíljon szét. Sarkait összecsípem és alányomom. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem. Letakarva 45 percig kelesztem.
5. Előmelegítem a sütőt 180 °C-ra.
6. Elkészítem a mexikói díszítést: kikeverem a hozzávalókat. Fontos, hogy a vaj csak puha legyen és ne olvadt! Nyomózsákba vagy kis zacskóba töltöm.
7. Egy tojást villával lazán felverek és lekenem vele a bucikat. Mandulapelyhet, jégcukrot szórok a tetejükre.
A mexikói díszítéshez a nyomózsákba töltött vajkrémből 3-3 sávot nyomok mindegyikre. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm. Ez a légkeverékes elektromos sütőnél, a gázosnál tovább tart 3-as fokozat először, majd 4-es fokozat.