2017. február 3., péntek

Matcha teás-pisztáciás csokis kifli.



Ha valami különlegessel szeretnénk feldobni a jól megszokott süteményeket, akkor érdemes kipróbálni a matchát. A matcha nagyon finom porrá őrölt japán zöldtea-fajta, amely a rituális japán teaceremóniák fontos szereplője.Kedvcsinálónak egy egyszerű receptet mutatok matchával. Következzen a hagyományos omlós mandulás 
kifli felturbózott változata!




Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

Omlós tészta:
  • 280 g finomliszt
  • 50 g hámozott, darált mandula
  • 50 g őrölt sós pisztácia
  • 100 g porcukor
  • 2 tk matcha zöld teapor
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 200 g hideg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 80-100 g vaníliás porcukor
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj


 Elkészítése:

 Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal a dagasztógép táljába töltjük, és a gépre bízzuk összedolgozását.   A kész tésztát fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. A sós pisztácia pontosan kiegyenlíti a tészta ízét, ne féljünk tőle, nem lesz sós az íze. A tésztából diónyi nagyságú adagokat csípünk le, és ezekből kis kifliket formázunk a kezünkkel. A kifliket szilikonpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb.165 fokon  8-10 perc alatt megsütjük.Vigyázzunk, ne barnuljon meg, vegyük kisebbre a hőt a sütőbe ha esetleg szineződne.A végei egy kicsit megbarnulnak, de az úgyis csokiba van mártva. A csokoládét a szokásos módon gőz felett 1-2 evőkanál olajjal olvasszuk fel, és már használhatjuk is mártogatni. A két végét, és papírra rakva, majd dermedni tegyük a hűtőbe.