2016. szeptember 20., kedd

Fügemánia.


A magas cukortartalma miatt a füge leggyakrabban desszert formájában kerül elénk, pedig előételként, salátában vagy épp a főételeinkben is megállja a helyét. 




 A fügés előételek között előkelő helyen szerepelnek a füge-sajt párosítások, nagyon klasszul kiegészítik egymást, főleg a krémesebb, lágy, frissebb sajtokkal, így például biztos befutó a fügével kínált friss kecskesajt, de a füge-camembert páros is mindig nyerő.

Salátákban is belekomponálhatjuk a fügét, kifejezetten izgalmas a balzsamecetes, madársalátával, rukkolával kiegészített fügecarpaccio, de ennél egyszerűbb és szintén jó megoldás, ha a kedvelt zöldsalátáinkba beleszelünk 2-3 fügét.

Desszertnek


Desszertnek készíthetünk fügés pitét, fügével gazdagított rétest, lényeg az, hogy bármilyen töltelékhez vagy süteményhez is adjuk a fügét, számoljunk a cukortartalmával, azaz a készülő sütemény adott esetben már nem igényel semmilyen hozzáadott cukrot. Friss füge hiányában nyugodtan használhatunk fügelekvárt, fügebefőttet, amivel bármikor nyarat varázsolhatunk a konyhánkba.

Marcipánnal töltött füge mandulás köntösben.

Hozzávalók: 
4 db füge 
10 dkg marcipán 
A bundához: 
1 db tojás 
2 evőkanál liszt 
1 dl pezsgő 
1 mokkáskanál porcukor 
csipet só 
8 dkg szeletelt mandula 
étolaj a sütéshez 
A mártáshoz: 
2 evőkanál cukor 
2 dl vörösbor 
1 szem szegfűbors 
a füge kikapart belseje 
1 teáskanál hideg vízzel elkevert keményítő 

A sabayonhoz: 

4 db tojás sárgája 
0,5 dl bodzaszörp Elkészítés: A füge alját levágjuk, a belsejét kiskanállal kikaparjuk, félretesszük.

Elkészítjük a sűrű palacsintatésztát: ehhez a bunda összes hozzávalóit habverővel simára keverjük, pihentetjük, míg elkészítjük a vörösbormártást.

A cukrot világosbarnára karamellizáljuk, hozzáöntjük a vörösbort, a felére főzzük, és a hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük (tálalhatjuk, hidegen vagy melegen is).

A töltött fügéket a masszába mártjuk, meghempergetjük a mandulában, és forró olajban pirosra sütjük, papíron lecsepegtetjük.

A sabayonhoz a tojássárgákat keverőtálba tesszük, hozzáöntjük, a bodzaszörpöt és a martinit, majd gőz felett habosra verjük, amíg szép krémes lesz.

A fügéket a kétféle mártással tálaljuk.

0, 5 dl vermouth (martini)

Dunszt Zsolt receptje.

Töltött füge:

Hozzávalók:
8 füge
15 dkg friss kecskesajt
2 evőkanál sovány túró
3 dkg fenyőmag (bioboltokban kapható)
2 ágacska citromfű
2 teáskanál méz
3 teáskanál ribizlilikőr 

Elkészítés: A fügéket megmossuk, megszárítjuk, és úgy vágjuk félbe, hogy a gyümölcsök alja egyben maradjon, így tudjuk kiszedni belőlük a gyümölcshúst. A friss sajtot elkeverjük a túróval, a pirított fenyőmaggal, a finomra vágott citromfűvel és a füge húsával. A masszát az üres fügehéjba töltjük. A mézet elkeverjük a likőrrel, és a keveréket a gyümölcsökre csepegtetjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése