2016. szeptember 20., kedd

Kevert fügés-habos süti.


Ha lila, akkor legyen füge.Annyira szépséges ez a mediterrán gyümölcs, hogy nem lehet nem szeretni.Egy kevert tésztás süteményt készítettem belőle,de bizonyára van aki ráismer, mert almával készül az eredeti recept. Én most fügére váltottam. Nagyon finom frissiben, de 1-2 napnál tovább ne tároljuk, mert már akkor kissé megkeményedik a tésztája.








A kevert tészta hozzávalói:


A töltelékhez:

  • 6-8 db lila,és fehérfüge vegyesen,de ez mindegy
  • 3 ek  barna nádcukor
  • 1 kk vaníliamag őrölt
  • 1 db csillagánizs
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • csipet őrölt kardamommag
  • 1 ek víz
  • 1 tk étkezési keményítő

A habhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • A tetejére mandulaforgács.

    Elkészítése:

    1. Először a fügéket négyfelé vágjuk. A cukorral, fűszerekkel,  citromlével feltesszük párolni.Besűrítjük kevés víz, és étkezési keményítővel, majd félretesszük kihűlni.
    2. A tésztához a vajat a cukorral, a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a vajas keverékhez adjuk a tejjel együtt, majd jól kikeverjük.Robotgépet használjunk ha lehet.
    3. Egy közepes méretű (20x30 cm) tepsit kikenünk vajjal, és megszórjuk liszttel. A masszát beleöntjük,  és elegyengetjük. 
    4. A tésztára simítjuk a párolt fügét, a levéből ha lehet ne  tegyünk, csak minimálisat. 180 fokon addig sütjük, amíg a tészta át nem sül. Tűpróbával ellenőrizzük.
    5. A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük,  tésztára kenjük és megszórjuk szeletelt mandulával. 2-3 percig 180 fokon sütjük tovább a süteményt, ekkor kap egy kis kérget a hab. 160 fokon szárítjuk inkább, mint sütjük, szép világos színe maradjon ha lehet.A sütőben hagyjuk még egy kicsit ha lezártuk, ne rögtön vegyük ki.A hab összeeshet.
    6. Miután kihűlt a sütemény vizes késsel szeleteljük kockára.