2016. szeptember 20., kedd

Vaníliakrémes almás piskótakocka.


Bármilyen almás süteményt készítek, annak mindíg sikere van. A piték már olyan unalmasak, de még mindíg viszik a prímet. Megúnhatatlannak tűnik, vagy mégsem? Hol a Nagyié, hol az anyué, dédié, vagy szomszéd Juliska nénié, de mindíg más-más ízük, és formájuk van.Többfélét kipróbáltam, és kisérletezek az ízekkel, de nekem a marcipános, és pudingos-almás ízlik a legjobban.Ez is egy pudingkrémes változat.








Hozzávalók:
5 tojás
6 evőkanál cukor
3 ek víz
1/2 csomag sütőpor
5 ek liszt
1 ek étkezési keményítő

2-3 db nagyobb alma
2 ek barna nádcukor
3 dkg  vaj
1-2 ek citromlé
2 csomag vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
6 dl tej
4 ek cukor
5 dlg vaj
porcukor a szóráshoz


Elkészítése:

Először a piskótát készítjük el.Ehhez a tojások fehérjét kemény habbá verjük 1 ek cukorral,és pici citromlével.A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral habosra felverjük egy robotgép segítségével.A lisztbe keverjük a sütőport.A tojássárgájába adagoljuk a habot, és a lisztet felváltva, és körkőrösen óvatosan keverjük el, ne törjön össze.Lisztcsomók ne legyenek benne, arra vigyázzunk.
Egy 20x30 cm-es tepsit vajjal kikenjük, és liszttel megszórjuk. Ebbe öntjük a piskóta masszát, és eligazítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon sütjük tűpróbáig, kb 20 perc hőlégkeverésesben.Közben az almát meghámozzuk, és durva reszelőn reszeljük le.Egy serpenyőben vajat teszünk, és  a nádcukorral a citromlével,  addig pároljuk, míg elpárolog a leve.hagyjuk kihűlni. A tejet a tejszínnel a cukorral felforraljuk, egy kevés tejben feloldjuk a pudingporokat, és a felforrt tejben sűrűre keverjük, illetve főzzük.Még melegen tegyünk 5 dkg vajat hozzá, és hagyjuk többszörös keveréssel kihűlni.Azonnal nekilátunk a süteményt betölteni. A piskótát kivesszük a tepsiből, és kettévágjuk. Mindkét felét a vaníliakrémmel megkenjük, és az egyikre rákenjük az almatölteléket,a másikat pedig ráfordítjuk, és lenyomatjuk. Hűtőbe tesszük hogy szeletelni lehessen 2 órára. Tálalás előtt a tetejére vaníliás porcukrot szórunk, majd vízbe mártott késsel szeleteljük kockákra.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése