2016. október 18., kedd

Zöldfűszeres -tejszínes csirkeleves.


A raguk közös jellemzője, hogy az egyforma kockákra vágott alapanyagok sűrű szaftos étellé főnek. Ezért az én levesemet nem igazán nevezném ragunak. A meghatározása nálam az elkészített ételben rejlik. Nem emlékszem arra gyerek koromból, hogy ettem volna ragulevest, pedig bizonyára nagyon szerettem volna. Az iskolai menzán talán hasonlót ettem, de arra emlékszem hogy finom volt, bár a csirkehúsból némi kevés került a tányéromra, és ez bosszantott is. Manapság divatos lett, hogy csirkemellfilét sokszor fogyasztunk, és ebből készítünk szinte mindent. Az egészséges táplálkozással hoztuk elő a jelenbe. Számtalan változatot készítettem jó magam is,ebből most az egyik kedvencemet mutatom meg, ami nagyon egyszerű, és könnyen elkészíthehető.



Hozzávalók:

40 dkg csirkemellfilé
2 db fehér zöldség
2 szál újhagyma
3 szál sárgarépa
1 szárzeller szára, vagy kis darab zellergumó
20 dkg zöldborsó
1 csokor vágott petrezselyemzöld
1 tk vágott tárkonylevél
1 tk vágott metélőhagyma
1, 5 liter csirkehús alaplé
1 tk liszt
1 tk mustár
1 tk citromlé
2 dl tejszín
3 ek olaj
só, bors

Elkészítése:
A húst 1,5 cm-es kockára vágjuk.
A zöldségeket felkarikázzuk.
A szárzellert mm-es darabokra szeljük.A
Az újhagymát felkarikázzuk, és a forró olajon pároljuk rövid ideig. Rádobjuk a húst, és fehéredésig keverjük. A zöldségeket a borsó kivételével adjuk hozzá, és öntsük fel vízzel, vagy húsalaplével.A zöldfűszerekkel , sóval borssal ízesítjük. Félidőben tegyük a borsót hozzá. Amikor megpuhulnak a zöldségek, és a hús is, akkor a tejszínt a liszttel, mustárral citromlével elkeverjük simára, és a levesből merjünk hozzá így habarjuk be az ételt. Pár másodperc forralás után  tálalhatjuk is levesünket.