2018. január 23., kedd

Marokkói paradicsomleves fűszeres húsgombóccal


Hozzávalók:

A húsgolyókhoz:
40 dkg darált hús (marhahús és bárányhús keveréke a legjobb)
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál aprított petrezselyem
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál liszt
2 evőkanál olívaolaj

bors
A paradicsomleveshez:
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
2 szál szárzeller
3 nagyobb paradicsom
4 dkg sűrített paradicsompüré

1 evőkanál arab fűszerkeverék
1 evőkanál őrölt koriander
1 egész rúd fahéj
1 evőkanál cukor
10 dkg bulgur
1 liter húsleves 
1 citrom

Elkészítés:

A húsgolyók elkészítésével kezdjük. Egy keverőtálban összegyúrjuk a darált húst, az apróra vágott hagymát, az aprított petrezselymet és a fűszereket. Diónyi golyókat formázunk a fűszeres húsmasszából, majd megforgatjuk őket kevés lisztben. Felforrósított olajban kisütjük őket, majd lecsöpögtetjük.

A leveshez egy lábasban olívaolajat hevítünk, közepes lángon megfuttatjuk rajta a felaprított hagymát és fokhagymát. Ha már üveges, hozzáadjuk az apró kockákra vágott répát és szárzellert. Majd a sűrített paradicsommal, cukorral, sóval, borssal elkeverjük, és hozzáadjuk a kockázott paradicsomot. Alaposan elkeverjük, majd beleszórjuk a bulgurt és felöntjük alaplével. Felforraljuk, majd alacsony lángon kb. 25 perc alatt készre főzzük – amíg a zöldségek és a bulgur is megpuhul.

Az utolsó 5 percben a levesbe tesszük a megsült húsgombócokat, hogy a levessel együtt átmelegedjenek.

Citromlével meglocsolhatjuk tálaláskor.