2014. december 21., vasárnap

Mákospite piskótatetővel.



Egészséges mák

Ugyanis a mák nem csak finom, hanem igen egészséges is. Magas a fehérje-, rost- és tápanyagtartalma. A mákra viszonylag kevesen allergiásak. Sok benne az esszenciális zsírsav, amely segít egyensúlyban tartani a szervezet koleszterinszintjét. Nagyon jó rostforrás. 100 gramm magban majdnem 20 gramm rost található. Ennek a magas rosttartalomnak köszönhetően az emésztésre is jótékonyan hat a mák.

A mák kiváló B-komplex forrás, ezen kívül található benne pantoténsav, riboflavin, niacin és folsav. Tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, cinket és magnéziumot.

A mákmagokban is előfordulhatnak ópium alkaloidok, de olyan minimális mennyiségben, hogy normál mennyiségű mákfogyasztás mellett ez semmilyen befolyással, hatással nem bír az emberi szervezetre, épp ezért biztonsággal fogyasztható.
Mákvásárlás

A mák kiválasztásánál és tárolásánál a legfőbb szempont a frissesség. Lehetőleg csak annyi mákot vegyünk, amit a közeljövőben biztosan felhasználunk, mivel a mák hamar megkeseredik. Ha nem kimérve vesszük a mákot, akkor a lezárt zacskókban kínált, egész vagy tört szemeket tovább tárolhatjuk, de a zacskóra bélyegzett lejárati dátumot ne várjuk meg, mert kellemetlen meglepetésben lehet részünk. A mákot levegőtől elzárva, száraz, sötét helyen tároljuk, akár a hűtőben.

Ezt a mákos pitét,először a munkahelyemen készítettem 28 évvel ezelőtt.A recept onnét  való.Bizony olyan régi.Azóta többször is megsütöttem,de nagyon finom a diós változat is.Ajánlom mindenki figyelmébe!













Hozzávalók:

A tésztához
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 darab tojássárgája
1 ek. tej
csipet só
A linzer kenéséhez
5 ek. baracklekvár
25 dkg mák ledarálva
20 dkg kristálycukor
15 dkg piskótamorzsa, vagy darált kekszmorzsa
1 citrom reszelt héja
2 ek. jamajikai rum
2 dl tej
1 fiola vanília aroma
A tetejére
1 tojásból piskóta
1 darab tojás
1,5 púpozott ek. liszt
1 ek. víz
1 ek. cukor
A tetejére
porcukor

Elkészítés
A tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagra, és kibélelünk vele egy 32x23cm-es sütőlapot. A lap alá, csak lisztezni kell, ha teflonos. Ha nem, akkor vajazni, és lisztezni kell. Egyenletesen elterítjük, a leeső részt ha marad, de nem szabad maradni, távolítsuk el. 200 fokos sütőben elősütjük, kissé megszúrjuk villával a linzert, és világosra sütjük 5 percig. A sütő legyen előmelegítve hőlégkeveréses sütőben. Hagyjuk kihűlni a tésztát, majd a baracklekvárral, ami jó, ha házi készítésű, de a bolti is megteszi, megkenjük a felületét egyenletesen. A mákot az idő alatt, míg a tésztánk hűlt, előfőzzük a tejben a mákot a cukorral, és az ízesítőkkel, majd ha kihűlt a morzsát is keverjük bele. Ennek is ki kell hűlnie. Az 1 tojásból 1 ek. cukorból kikeverünk gépi habverővel 1 ek. vízzel tojáshabot, majd a fehérjét is külön felverjük keményre, és a tojássárgájához adjuk óvatosan, az 1,5 ek. liszttel együtt. Ne törjük össze, csak óvatosan bánjunk vele. Egyenletesen kenjük szét a tésztánkra a mák tölteléket, ha már kihűlt (kenőkéssel kissé vízbe mártva). Ha ez megvan, akkor kenjük a tetejére a piskótát. Előmelegített sütőbe légkeverés alsó sütője is legyen bekapcsolva, 170 fokon 20 percig sütjük. Addig, amíg szép aranysárga nem lesz a piskóta tetőnk a pitén. Kihűlés után négyzetekre szeleteljük fel! Porcukorral is megszórhatjuk. 4 napig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése