2018. május 13., vasárnap

Borjúpörkölt


A marhapörkölt kistestvére a borjúból készült kiadós fogás. A borjúhús fiatalabb és omlósabb, érdemes otthon is megpróbálkozni vele.






Hozzávalók

 4 adag
  1. 10 dkg kockázott bacon
  2. 80 dkg borjúlapocka
  3. 1 db vöröshagyma
  4. 2 gerezd fokhagyma
  5. só, őrölt fekete bors
  6. 1 ek fűszerpaprika
  7. 1 db paradicsom
  8. 1 tv paprika
  9. 1 tk őrölt kömény

Elkészítés

  1. A szalonnát apró – nagyjából fél centis– kockákra vágjuk. A húst – miután inas, hártyás részeit lefejtettük – 2 centis kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk.

  2. Egy lábasban a szalonna zsírját 1-2 evőkanál olajat ráöntve pirítjuk. A hagymát a pörcösödő szalonnára dobjuk, kevergetve kis lángon megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk, és kevergetve fehéredésig sütjük. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük. A fölaprított paprikát és paradicsomot beleszórjuk, a zúzott fokhagymával, a köménymaggal ízesítjük.

  3. Egy kevés (kb. 1, 5 dl) vizet öntünk alá, és lefödve, kis lángon kb. 1, 5 óra alatt puhára pároljuk. Közben elfövő levét mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk, hogy a hús ne főjön, hanem pörkölődjön-párolódjon. Akkor jó, ha a végére sűrű „szaftja” lesz. Nokedlivel,és uborkasalátával tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése