2017. május 23., kedd

Paprikás krumpli kolbászgombóccal.


A paprikás krumpli ízesebb változata ez az egyszerű, ámbár nagyszerű magyar étel, amit szerintem mindenki szívesen elfogyaszt ebédre bármelyik nap. Kicsit változatosabb a gombócokkal, és nem olyan unalmas, a hétkőznapi társánál, de  füstölt kolbásszal is szeretjük ugyebár!





Hozzávalók (5 főre):
15 dkg húsos császárszalonna,
2-3 evőkanál olaj
2 vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag,
1 kiskanál jóféle pirospaprika,
1 kiskanál Univer csípős, vagy csemege Piros Arany
1-1 paprika és paradicsom 

1,6 kg burgonya
1 ek frissen vágott petrezselyemzöld 

a kolbászgombóchoz:
50 dkg darált sertéshús
10 dkg kockázott bacon szalonna,
fél kiskanál só,
fél mokkáskanál őrölt fekete bors,
1 gerezd fokhagyma
1 csapott kiskanál jóféle pirospaprika


Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. Egy lábasban, nagy lángon a szalonna zsírját kiolvasztjuk, közben az olajat is ráöntjük. A hagymát hozzáadjuk, kevergetve megfuttatjuk. A zúzott fokhagymát meg a köménymagot belekeverjük, fél percig pirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, és azonnal egy kevés vizet öntünk rá, nehogy megégjen. A paprikakrémet, a fölaprított paprikát meg paradicsomot (ezt meg is hámozhatjuk) hozzáadjuk, megsózzuk. 10-15 percig főzzük, így lesz majd jó sűrű a leve (szaftja).
Közben a burgonyát megtisztítjuk, egyforma cikkekre vágjuk, a paprikás lébe szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Többször óvatosan megkeverjük, lefödjük, és kb. 15 perc alatt félig megpuhítjuk.
A húst a szalonnával összekeverjük megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és a pirospaprikával fűszerezzük. Ebből a finom kolbászhúsból nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, a félpuha krumplihoz adjuk, együtt készre főzzük. A vége felé megkóstoljuk, ha híján lenne valaminek, utánaízesítjük. Díszíthetjük paprikával, paradicsommal, és megszórjuk petrezselyemzölddel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése