2015. január 13., kedd

Áfonyatorta.


Szívesen készítek áfonyás édességeket,de főleg tortákat.Imádom az áfonyát,és minden pénzt megadok érte,ha meglátom a boltok polcain.Ha sikerül jó áron beszerezni,akkor több dobozzal bespájzolok belőle,és a mélyhűtőbe is teszek belőle.

Talán közhely, de kevés olyan étel van, amely ennyire egészséges lenne, mint az áfonya. Ha megfogadod a tanácsainkat, és a Dietlessen szereplő ételek közül csak hármat fogyasztasz rendszeresen, akkor az egyik mindenképpen az áfonya legyen (a másik kettő pedig a spenót és a tengeri lazac). Ez a három étel ugyanis önmagában képes megváltoztatni az életedet.

A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon nagy népszerűségnek örvend (például Amerikában az ottani őshonos változatot az indiánok több száz éve fogyasztják), sőt, az áfonya az ázsiai és a mediterrán konyha egyik kedvenc alapanyaga is.A legújabb kutatási eredmények alapján az áfonya valóban megérdemli jó hírnevét: mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.Az áfonyát, ha lehetséges, kizárólag nyersen, és ne süteményekbe sütve fogyasszuk, mivel mint minden más gyümölcs esetében, az áfonyánál is a nyers változat garantálja a legfinomabb ízt és a legmagasabb tápértéket.( Megjegyzem,én nyersen teszem a süteményeimbe,tortáimba.)Az áfonya természetes forrása a csontok egészségéért felelős K-vitaminnak, a szabad gyökök káros hatásait csökkentő C-vitaminnak, illetve a mangánnak.

Végül, de nem utolsósorban, az áfonya rendszeres fogyasztásával a szervezetünk egészséges élelmi rostokhoz juthat, amelyek az emésztést és a bélrendszer hatékony működését segítik elő.


Hozzávalók
2 darab tojás
10 dkg cukor
17,5 dkg liszt (ebből 2 ek. kakaó volt)
0,75 dl tej
0,75 dl olaj
1/2 cs. sütőpor
1 púpos ek. áfonya lekvár
Krém
25 dkg mascarpone
2 dl hideg tejszín
0,5 citrom reszelt héja
2 púpos ek. áfonya dzsem
20 dkg áfonya
áfonya dzsem (a kenéshez)
Díszítéshez
csokiforgács (elhagyható)


Elkészítés:
A kakaós lapokhoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
A sárgához hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz. Ekkor hozzáadjuk az olajat és a tejet és simára keverjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval és egy csipet sóval, majd két részletben elkeverjük a cukros tojássárgákkal.
Végül belekeverjük a tojásfehérje habot és hozzáadjuk az áfonyalekvárt is.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük (az enyém 18 cm-es volt) és 175 fokon 25-30 perc alatt megsütjük (hústűvel ellenőrizhetjük, hogy a közepe is megsült-e)
Ha megsült, rácsra tesszük, és megvárjuk, míg kihűl.
Amíg sül, elkészítjük a krémet: a marscarpone-t frissen reszelt citromhéjjal és a lekvárral simára keverjük.
A hideg tejszínt habbá verjük, majd a krémbe forgatjuk.
Összeállítjuk a tortát: a kihűlt piskótát 3 részre vágjuk. Az alsó és a középső lapot megkenjük először áfonya lekvárral, majd a krémmel, és szórunk rá friss áfonyát.
A lapokat óvatosan egymásra tesszük, majd a maradék krémmel óvatosan megkenjük a torta tetetejét és ráhalmozzuk az áfonyát. Csokiforgáccsal is díszíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése