2015. január 13., kedd

Rakott krumpli tarjával.

Édesanyám készítette mindig ilyen módon, és nem azért, mert jómódúak voltunk, hanem mert a füstölt kolbász háromszor annyiba került, mint a főtt tarja. 45 évvel ezelőtt persze.




A krumplihoz
2 kg burgonya
6 db tojás
30 dkg füstölt-főtt tarja
15 dkg kolozsvári szalonna
5 dkg vaj
3 ek zsemlemorzsa
A szószhoz
2 db tojás
7 dl tejföl
1 kávéskanál só
bors ízlés szerint
4 dkg vaj

Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzzük, a tojásokat keményre főzzük, és megtisztítjuk mindegyiket.
Egy kisebb teflonbevonatú tepsit vajjal kikenünk, és morzsával megszórjuk. A karikára vágott burgonyával kirakjuk, majd erre jön egy sor felkarikázott főtt tojás, a főtt tarját kis kockákra vágjuk a tojásokra, majd a tejfölt a két nyers tojással, sóval és borssal összekeverjük, és öntünk rá az öntetből.
Ezután megint burgonya, tojás és főtt tarja, majd a maradék burgonya karikákkal befedjük. A szósz másik felével leöntjük úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle.
Hideg sütőbe tesszük, és 180 fokon sütjük addig, míg szépen megpirul a teteje.
Morzsával megszórjuk a tetejét, és vajdarabkákat teszünk rá. A szalonnát szeletelve beirdalva a tetejére elosztjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése