2014. december 20., szombat

Oreo keksz házilag.










Tésztához
22,5 dkg liszt
10 dkg holland kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
1 db tojás
A krémhez
7 dkg vaj
15 dkg porcukor
5 evőkanál tejszín
1 teáskanál vanília kivonat.



Elkészítés
Először a krémet készítjük el. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília kivonattal. Kanalanként hozzákeverjük a tejszínt, majd a krémet a felhasználásáig hűtőbe tesszük.
A lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral és a sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojást is hozzáütjük, majd addig keverjük, amíg simává, egyneművé válik. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és a gyúrófejes robotgéppel 2-es majd 3-as fokozaton bekeverjük, amíg összeáll sima tésztává. Belisztezett deszkán 2- 3 mm-esre kinyújtjuk, tésztánkat 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A körök felének a tetejét egy másik kisebb kiszúróval megnyomjuk, amitől a keksz szép mintássá válik. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgatjuk őket, és előmelegített sütőben 160 fokon, 7 perc alatt készre sütjük. Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad. Amikor kivesszük a sütőből még puhának tűnik, de amikor kihűl, akkor finom roppanóssá válik. Kihűtjük.
A krémet kivesszük a hűtőből és a kihűlt keksz egyik felére 1 teáskanálnyi krémet teszünk, majd rátesszük a keksz másik felét és addig nyomjuk össze, amíg a krém eléri a kekszek széleit. Pár percre, amíg a krém megszilárdul hűtőbe tesszük, és már fogyasztható is. 30 darab kekszre számíthatunk.