2022. január 10., hétfő

Mákos marcipános bejgli

 


A bejgli nem egy olyan könnyű tésztaféleség,amit ripsz ropsz összedobunk.Szívvel -lélekkel kell nekilátni,és előkészülni.Én előző nap bedagasztom a tésztát a hűtőben pihenhet akár két napig is,nem lesz semmi baja.Azután már csak a töltelékkel,és a pihentetéssel kell foglalkoznunk, de nem árt egy jól felszerelt konyha sem.Mivel sütödében dolgoztam,már van rutinom,de még mindig kisérletezem.


Hozzávalók

 6 fő
  1. 50 dkg extra süteményliszt
  2. 1 db tojás sárgája + 1 a kenéshez széjjel választva
  3. 1,5 dkg élesztő
  4. 1,5 dl langyos tej
  5. 20 dkg hideg vaj
  6. csipet só
  7. 7 dkg cukor
  8. 1 citrom reszelt héja
  9. Töltelék:
  10. 35 dkg darált mák
  11. 5 dkg piskótamorzsa
  12. 20 dkg cukor
  13. 1,5 dl tej
  14. 1 citrom reszelt héja
  15. 10 dkg kék áfonya
  16. 1 kk őrölt kardamom mag
  17. 15 dkg natúr marcipán massza a töltelékre

Elkészítés

  1. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt,ekkorra már lehűl.A lisztet a dagasztógép táljába mérjük,majd a maradék cukrot,sót,citrom reszelt héját,a felkockázott vajat,tojássárgáját,és a maradék tejet a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk.Sima tésztát gyúrunk belőle. akkor jó,ha nem kell alá lisztezni.Én minimálisat szoktam,de van úgy egyáltalán nem kell.Márványlapon a legjobb!A mákot 30 percig főzzük a cukorral,tejjel,és citromhéjjal,áfonyával,kardamommal.Majd jön a morzsa is bele.

    Mákos marcipános bejgli recept lépés 1 fotoMákos marcipános bejgli recept lépés 1 fotoMákos marcipános bejgli recept lépés 1 foto
  2. Még 5 percig kevergetve főzzük,és egy sűrű tapadós tölteléket kapunk.A hőt jobban bírja a töltelék,ha főzzük,és finomabb is lesz.A tésztát én 1 éjszakát fóliába tekerve pihentetem a hűtőben.A tésztát kiveszem a hűtőből 10 percig áll,majd 3 felé mérem.A tölteléket is mérleggel kimérem.Ezután téglalap alakúra nyújtom az egyiket,és elkenem rajta vízbe mártogatott kenőkéssel a tölteléket.A marcipánt kis darabokra tépkedtem és szórtíroztam el a mákon.

    Mákos marcipános bejgli recept lépés 2 fotoMákos marcipános bejgli recept lépés 2 fotoMákos marcipános bejgli recept lépés 2 foto
  3. A két végét a tésztának kicsit behajtom,majd megütögetem a kézfej élével.(A képen látható).Ezután fentről lefelé tekerem úgy hogy a széleire is ügyelek,hogy szép legyen a tekerés,és egyforma vastag legyen.Ezt lehet hengergetéssel igazítani.

    Mákos marcipános bejgli recept lépés 3 fotoMákos marcipános bejgli recept lépés 3 fotoMákos marcipános bejgli recept lépés 3 foto
  4. A hajtás alul legyen,és azt is nyomkodjuk meg 4 ujjkörmünkkel.A végét bekenhetjük tojásfeérjével,akkor odaragad könnyen.Így járunk el mind a három tésztával.Zsírpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük,és átszúrjuk kötőtűvel 6 helyen a közepét a tésztának.Tojássárgájával lekenjük,és hideg helyen hűtőben szárítjuk.Utána tojásfehérjével kenjük körbe,majd megint szárítjuk a tojást rajta a hűtőben.

    Mákos marcipános bejgli recept lépés 4 fotoMákos marcipános bejgli recept lépés 4 fotoMákos marcipános bejgli recept lépés 4 foto
  5. 180 fokos sütőben sütjük 30 perc meleg helyen kelesztés után szép aranybarnára.Légkeverésesben alul sütésnél 40 percig.Ha kihűlt akkor szeleteljük fel.Eltartásig folpackba tekerve 1 hétig eláll.Tovább nem érdemes mert kiszárad.Frissen a legfinomabb!

    Mákos marcipános bejgli recept lépés 5 fotoMákos marcipános bejgli recept lépés 5 fotoMákos marcipános bejgli recept lépés 5 foto

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése