Hozzávalók
- 50 dkg extra süteményliszt
- 1 db tojás sárgája + 1 a kenéshez széjjel választva
- 1,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 20 dkg hideg vaj
- csipet só
- 7 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- Töltelék:
- 35 dkg darált mák
- 5 dkg piskótamorzsa
- 20 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg kék áfonya
- 1 kk őrölt kardamom mag
- 15 dkg natúr marcipán massza a töltelékre
Elkészítés
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt,ekkorra már lehűl.A lisztet a dagasztógép táljába mérjük,majd a maradék cukrot,sót,citrom reszelt héját,a felkockázott vajat,tojássárgáját,és a maradék tejet a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk.Sima tésztát gyúrunk belőle. akkor jó,ha nem kell alá lisztezni.Én minimálisat szoktam,de van úgy egyáltalán nem kell.Márványlapon a legjobb!A mákot 30 percig főzzük a cukorral,tejjel,és citromhéjjal,áfonyával,kardamommal.Majd jön a morzsa is bele.
Még 5 percig kevergetve főzzük,és egy sűrű tapadós tölteléket kapunk.A hőt jobban bírja a töltelék,ha főzzük,és finomabb is lesz.A tésztát én 1 éjszakát fóliába tekerve pihentetem a hűtőben.A tésztát kiveszem a hűtőből 10 percig áll,majd 3 felé mérem.A tölteléket is mérleggel kimérem.Ezután téglalap alakúra nyújtom az egyiket,és elkenem rajta vízbe mártogatott kenőkéssel a tölteléket.A marcipánt kis darabokra tépkedtem és szórtíroztam el a mákon.
A hajtás alul legyen,és azt is nyomkodjuk meg 4 ujjkörmünkkel.A végét bekenhetjük tojásfeérjével,akkor odaragad könnyen.Így járunk el mind a három tésztával.Zsírpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük,és átszúrjuk kötőtűvel 6 helyen a közepét a tésztának.Tojássárgájával lekenjük,és hideg helyen hűtőben szárítjuk.Utána tojásfehérjével kenjük körbe,majd megint szárítjuk a tojást rajta a hűtőben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése