2022. január 10., hétfő

Húsgombócos korhely káposztaleves



A 2021 év utolsó napjaiban készítettem el ezt a nagyon ízletes káposzta levest.A fáradt beteg gyomornak nagyon jó,és akinek bármilyen gyomor problémája van,még az is helyre jön tőle.Étvágygerjesztő igazi magyaros leves!Ne hagyjátok ki,bármikor el lehet készíteni!




 

Hozzávalók

 6 adag
  1. 2 ek sertészsír,vagy 3 ek olaj
  2. 10 dkg füstölt kockázott Kolozsvári szalonna
  3. 1 közepes fej vöröshagyma
  4. 2 gerezd fokhagyma
  5. 2 tk. őrölt kömény
  6. 3 tk.füstöltízű fűszerpaprika
  7. 1-2 babérlevél
  8. 50 dkg fehérboros savanyú káposzta
  9. 1 1/2 l víz,a legjobb a füstölt csánk főzőleve,amit átszűrve mélyhűtőbe szoktam eltenni egy jól záródó dobozban.Soha nem öntöm ki!
  10. 1 ek Maggi ízaroma,vagy zselé
  11. 1 csipet Chilipehely
  12. ízlés szerint só,bors
  13. A gombóchoz:
  14. 40 dkg sertéshús darált
  15. 1 kisebb fej hagyma
  16. 1 gerezd fokhagyma reszelve
  17. 1/4 tk őrölt kömény
  18. 1 csokor friss petrezselyemzöld finomra aprítva
  19. só,bors
  20. 1 tojás
  21. 2 dl tejföl
  22. 1 tk étkezési keményítő (elhagyható)

Elkészítés

  1. Egy fazékban forrósítsuk fel a zsiradékot,és a kockázott szalonnát a hagymákkal együtt pirítsuk le.Adjuk hozzá a fűszerpaprikát,és a többi fűszert.Ezután adjuk hozzá a kissé kicsavart savanyú káposztát.Jól keverjük össze,majd a felöntő lével dúsítjuk.1 órát főzzük.

    Húsgombócos korhely káposztaleves recept lépés 1 fotoHúsgombócos korhely káposztaleves recept lépés 1 fotoHúsgombócos korhely káposztaleves recept lépés 1 foto
  2. Közben a gombóchoz valókat dolgozzuk össze,és hagyjuk összeérni a hűtőben addig míg a káposzta fő.A következő lépésben ha a káposztánkhoz a lé kevésnek bizonyul,akkor vízzel pótoljuk,és az ízesítőket is adjuk hozzá.

    Húsgombócos korhely káposztaleves recept lépés 2 fotoHúsgombócos korhely káposztaleves recept lépés 2 fotoHúsgombócos korhely káposztaleves recept lépés 2 foto
  3. A Levesbe vizes kézzel diónyi nagyságú golyókat formázunk,és pakoljuk bele.Enyhén rázogassuk meg a fazekat,nehogy a gombócok szétessenek.Fedjük le és 10-15 percig főzzük készre a gombócokat is.A tejfölt keverjük ki a keményítővel, és sűrítsük be a levest.Már ne forraljuk, csak melegítsük össze.Aki így nem szereti,akkor a tetejére tegye a tejfölt,ahogy én tettem.Jó étvágyat hozzá!

    Húsgombócos korhely káposztaleves recept lépés 3 foto

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése