A 2021 év utolsó napjaiban készítettem el ezt a nagyon ízletes káposzta levest.A fáradt beteg gyomornak nagyon jó,és akinek bármilyen gyomor problémája van,még az is helyre jön tőle.Étvágygerjesztő igazi magyaros leves!Ne hagyjátok ki,bármikor el lehet készíteni!
Hozzávalók
- 2 ek sertészsír,vagy 3 ek olaj
 - 10 dkg füstölt kockázott Kolozsvári szalonna
 - 1 közepes fej vöröshagyma
 - 2 gerezd fokhagyma
 - 2 tk. őrölt kömény
 - 3 tk.füstöltízű fűszerpaprika
 - 1-2 babérlevél
 - 50 dkg fehérboros savanyú káposzta
 - 1 1/2 l víz,a legjobb a füstölt csánk főzőleve,amit átszűrve mélyhűtőbe szoktam eltenni egy jól záródó dobozban.Soha nem öntöm ki!
 - 1 ek Maggi ízaroma,vagy zselé
 - 1 csipet Chilipehely
 - ízlés szerint só,bors
 - A gombóchoz:
 - 40 dkg sertéshús darált
 - 1 kisebb fej hagyma
 - 1 gerezd fokhagyma reszelve
 - 1/4 tk őrölt kömény
 - 1 csokor friss petrezselyemzöld finomra aprítva
 - só,bors
 - 1 tojás
 - 2 dl tejföl
 - 1 tk étkezési keményítő (elhagyható)
 
Elkészítés
A Levesbe vizes kézzel diónyi nagyságú golyókat formázunk,és pakoljuk bele.Enyhén rázogassuk meg a fazekat,nehogy a gombócok szétessenek.Fedjük le és 10-15 percig főzzük készre a gombócokat is.A tejfölt keverjük ki a keményítővel, és sűrítsük be a levest.Már ne forraljuk, csak melegítsük össze.Aki így nem szereti,akkor a tetejére tegye a tejfölt,ahogy én tettem.Jó étvágyat hozzá!







Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése