A 2021 év utolsó napjaiban készítettem el ezt a nagyon ízletes káposzta levest.A fáradt beteg gyomornak nagyon jó,és akinek bármilyen gyomor problémája van,még az is helyre jön tőle.Étvágygerjesztő igazi magyaros leves!Ne hagyjátok ki,bármikor el lehet készíteni!
Hozzávalók
- 2 ek sertészsír,vagy 3 ek olaj
- 10 dkg füstölt kockázott Kolozsvári szalonna
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk. őrölt kömény
- 3 tk.füstöltízű fűszerpaprika
- 1-2 babérlevél
- 50 dkg fehérboros savanyú káposzta
- 1 1/2 l víz,a legjobb a füstölt csánk főzőleve,amit átszűrve mélyhűtőbe szoktam eltenni egy jól záródó dobozban.Soha nem öntöm ki!
- 1 ek Maggi ízaroma,vagy zselé
- 1 csipet Chilipehely
- ízlés szerint só,bors
- A gombóchoz:
- 40 dkg sertéshús darált
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- 1/4 tk őrölt kömény
- 1 csokor friss petrezselyemzöld finomra aprítva
- só,bors
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 tk étkezési keményítő (elhagyható)
Elkészítés
A Levesbe vizes kézzel diónyi nagyságú golyókat formázunk,és pakoljuk bele.Enyhén rázogassuk meg a fazekat,nehogy a gombócok szétessenek.Fedjük le és 10-15 percig főzzük készre a gombócokat is.A tejfölt keverjük ki a keményítővel, és sűrítsük be a levest.Már ne forraljuk, csak melegítsük össze.Aki így nem szereti,akkor a tetejére tegye a tejfölt,ahogy én tettem.Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése