2015. január 9., péntek

Mákos-meggyes tekercstorta.

A Prímakonyha januári számában láttam meg ezt a finomságot,és úgy döntöttem meggydzsemmel keverem a mákot, narancs helyett ezuttal. Nagyon finom szaftossá tette ezáltal a kalácsunkat.Nem beszélve arról,hogy tovább eláll.





Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 dkg só
2 dl tej
1 tojás

Töltelékhez:

25 dkg darált mák
20 dkg kristálycukor
20 dkg meggydzsemm házi készítésű
1 ek vanília aroma
1 tasak citromhéj a Dr Oetkertől.
1-2 ek víz.
 

Elkészítési módja:

A lisztet az apró kockára vágott vajjal,vagy margarinnal elmorzsoljuk,hozzáadjuk a sót és a porcukrot.Rámolzsoljuk az élesztőt,elkeverjük és hozzáadjuk a tojás sárgáját.A langyos tejet folyamatosan hozzáöntve egy simára dagasztható tésztát kapunk.A kész tömeget megmérve négy részre osztjuk és betakarva 35-40 percig meleg helyen kelesztjük.A darált mákba beleöntjük a zacskós szárított citromhéjat,ami nagyon finom,és a cukrot,és a vanílint,  kevés 1-e ek vízzel olvadásig kavarjuk.ezután míg le nem sül,addig kevergetve főzzük.Ha ezzel megvagyunk,hozzákeverjük a meggydzsemet,és hagyjuk kihűlni hideg helyen.
A tésztákat egy kevés liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra. Megkenjük a meggyes máktöltelékkel,és feltekerjük őket.Ezután a lapos tortaforma vastagságúra szeleteljük,és vajjal kikent formába rakosgatjuk,egymás mellé.Lekenjük egy felvert tojássárgájával,de egész tojás is jó.Előmelegített sütőben kelesztés után 165 fokon légkeverésesben pirosra sütjük kb 30-35 perc alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése