2015. január 9., péntek

Húsos rakott karfiol.

A karfiol olcsó, magas C-vitamin-tartalmú és ásványi sókban gazdag zöldség. A vegetáriánusok étrendjében gyakran szerepel húspótlóként, de egy kis darált hússal kiegészítve bármelyik fehérjeimádó család szívesen fogyasztja.






A recept hozzávalói:

( személyre)30 dkg darált marhahús1 db kis fej hagyma30 dkg mirelit vagy friss karfiol apró rózsáira szedvekevés vaj a sütőforma kenéséhez4 dl tejföl1 db tojászsemlemorzsa a tepsi szórásáhozsóborspirospaprika2 evőkanál rizs párolva1 dl száraz fehérbor1 evőkanál vágott petrezselyemzöld1 kávéskanál köménykéshegynyi őrölt babérlevél.

Elkészítés:

A karfiolt sós vízben közepesre főzzük, pároljuk. Én mirelitet használtam. Leszűrtem és félretettem. A vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, és rátesszük a húst, majd fűszerezzük. Ha jól lepirult tesszük bele a fűszerpaprikát. Borral felöntjük és hagyjuk amíg szépen megpuhul a ragunk. A rizs megpároljuk és a raguhoz adjuk. Nem tévedés együtt főzzük rövid ideig, hogy magába szívja a finom ízeket. A petrezselymet is hozzákeverjük lazán. Egy négyszögletes sütőformát kivajazunk, morzsával megszórjuk. A fele karfiol elterítjük az aljába, majd a ragut ráhalmozzuk, és eligazítjuk. A másik fele karfiollal befedjük. A tejfölt kevés sóval, 1 tojással villával összekeverjük, majd a karfiolra öntjük. A mozzarellát lereszeljük és a tetejére halmozzuk. 200 fokos sütőbe tesszük, és 20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése