2017. október 25., szerda

Sütőtök- krémleves erdei gombákkal

Nincs ugyan még karácsony, de már dúl a sütőtökös ételek szezonja. Közép-Amerika a hazája ennek a narancssárga színű zöldségnek. Nálunk is honos már régóta, színe, és formája miatt sokan vásárolják, hiszen dekorációnak is tökéletes. Én  ételeket szeretek készíteni belőle, méghozzá a kanadai fajtát, mely körtére emlékeztető formája van. Ízre édes, és gyorsan puhul sütéskor. Mi nagyon kedveljük, bár az idén nem sikerült a kertünkben nevelni, mert a magja sajnos nem vált be.
Talán jövőre nagyobb szerencsénk lesz.Gordon Ramsay bevált  krémlevesét készítettem el, mely garantált a sikert aratott.





Hozzávalók.

70 dkg magjaitól kikapart sütőtök
őrölt fekete bors
2 kisebb gerezd fokhagyma
1 ág friss rozmaring
5 evőkanál olívaolaj
1 közepes vöröshagyma
késhegynyi reszelt szerecsendió
6 dkg parmezán sajt
2 dl főzőtejszín


A leves betétjéhez:
15 dkg vegyes erdei gomba ( lehet szárított, mirelit is)
2 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
Elkészítése:

A felekbe vágott sütőtököt tepsire tesszük, húsát bevagdossuk, kissé megborsozzuk.
Zúzott fokhagymával bekenjük, a rozmaringgal megszórjuk, és 1 evőkanál olívával meglocsoljuk.
 Közepesen forró sütőbe megsütjük 45 perc alatt. A sütés remekül kiemeli az tök édeskés ízét.
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy lábasban a maradék olívaolajon megfonnyasztjuk. A sült tök húsát belekaparjuk. Egy kevés szerecsendióval fűszerezzük, majd 1 l vízzel felöntjük, megsózzuk, és fölforraljuk.
A sajtból néhány vékony kis szeletet vágunk a tálaláshoz, a többit lereszeljük, és a levesalaphoz adjuk. 10 percig forraljuk kis lángon, majd turmixoljuk pépesítjük. A tejszínnel dúsítjuk, éppen csak megforrósítjuk.
A leves betétjéhez a gombát vaj, meg olaj keverékében megpirítjuk (róka, vargánya)én, ezeket használtam fel.
Megsózzuk, borsozzuk.
A pirított gombát leveses tányérok közepébe púpozzuk, a forró levessel körülöntjük, a félretett parmezán forgáccsal megszórjuk, és tejszínnel is cifrázzuk.