2016. április 17., vasárnap

Toszkán bableves másképpen.


A toszkánokat babevőknek gúnyolják mert annyira gyakran kerül az asztalukra babos étel.Mi magyarok sem vetjük meg,így tehát egy héten egyszer elviselhető lehet valamilyen módban babos ételt főzni.Ez most éppen nálam egy leves.Óriási szép fehérbabból,amitől krémes is  lesz a levesünk.Hogy mitől? Azt most megtudhatjuk.



Hozzávalók 4 személyre:

1,5 liter csirke alaplé
 24 dkg konzervbab fehér a nagyobbszemű
1 szál sárgarépa
 1 közepes fej hagyma 
 2 gerezd fokhagyma 
 1 kevés őrölt szerecsendió
 2 zsályalevél 
 1 dús szál  kakukkfű
 3 ek. olaj 
 1 ek aprított peterezselyemzöld (bazsalikom)
  só, bors 


Elkészítés módja:


1. A babkonzervet felnyitjuk, és  a levétől leszűrjük.  A hagymát finomra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, leszárítjuk róluk a vizet, aprítjuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és 2 gerezd áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a zsályaleveleket, kakukkfüvet. Felöntjük a csirkealaplével, felforraljuk, majd belecsúsztatjuk a felkarikázott sárgarépát, és a babot,  fedő nélkül, takarék hőfokon 10 percig főzzük.

3. Kiemeljük a levesből  a bab 2/3-át, meg a sárgarépát. A maradékot botmixerrel krémmé turmixoljuk (azaz besűrítjük), aztán hozzáadjuk a kiemelt babot és a sárgarépát,majd a petrezselymet aprítva.Aki a bazsalikomot szeretné, az eheti azzal is.Nekem most éppen nem volt. Néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk,  és szerecsendióval fűszerezzük.