2016. április 17., vasárnap

Tárkonyos-vargányás harcsaleves.

Az afrikai harcsa nálunk már nagyon közkedvelt halféleség.A konyhámban szívesen készítek belőle ízletes ételeket. Azért is kedvenc, mert nincsen jellegzetesen hal szaga. A húsa kiváló, gyorsan lehet  belőle finom ételeket főzni,vagy sütni.Most egy levest készítettem Stall Judit receptje alapján,de apró eltérés azért van.



  


Hozzávalók:
5 dkg vargányagomba felkockázva
40 dkg afrikai harcsafilé
1 nagyobb sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
1 kisebb zeller
kis fej vöröshagyma
15 dkg kolozsvári szalonna felkockázva
2 ek olaj
só,frissen őrölt feketebors

A sűrítéshez:
citrom, és héja
kevés vaj
1,5 dl tejszín
1 dl tejföl
1 tk étkezési keményítő
1 dkg friss aprított tárkony
2 kk mustár

ELKÉSZÍTÉSE:

A répákat a zellert megpucoljuk,és lereszeljük durva reszelőn.
A szalonnát apró kockára vágjuk.
A harcsafilét 2x2 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk,borsozzuk,majd megforgatjuk a lisztbe.
A szalonnát egy serpőenyőben pörcösre pirítjuk. Kiszedjük, és félretesszük.
A harcsadarabokat két adagban a szalonna zsiradékán átsütjük, ha készen van kiszedjük.
kevés zsiradékon a reszelt zöldségeket a hagymával együtt megpároljuk,és liszttel megszórjuk,majd felöntjük vízzel,és puhára főzzük.A szalonnát hozzárakjuk, és összeturmixoljuk.A halat a leveshez adjuk. A gombát kissé átsütjük kevés vajon,sózzuk, borsozzuk,majd szintén a levesbe tesszük.A tejfölt,tejszínt, tárkonyt aprítva, mustárt , citromhéjat, sót összekeverjük kevés étkezési keményítővel,és a levest behabarjuk vele. Pár percig forraljuk,majd citromlével ízesítjük.Tárkonylevéllel diszítve tálaljuk.