2015. július 25., szombat

Kovászos uborka.

Az édesanyámtól tanultam a kovászos uborka készítését.Hagyományos módon,semmi különös nincsen benne.Nagyon egyszerű hozzávalók kellenek nyáron hozzá,mégpedig kapor.Az pedig csak nyáron van,na és a legfontosabb a nap sugarai hogy forrón süssön,mert akkor elkészül akár 3 nap alatt.

Hozzávalók:

2,5 literes üveghez:
1 liter víz
1 ek só
1 ek 10%-os ecet
2 szelet fehérkenyér,ami lehet szeletelt is
én abból készítem.
8-10 db közepes  nagyságú frissen szedett uborka


Elkészítése:

Az üvegnek tisztának kell lennie először is,jól öblintsük ki. Az uborkát jól mossuk meg,és kefével sikáljuk le a sVágjuk le a két végét,ellenőrizzük,hogy nehogy  keserű  legyen az uborka. Ejtsünk  az oldalán 3 bevágást.A vizet feltesszük a sóval forrni,keverjük el benne az ecetet.A kaport megmossuk,és vegyük kétfelé.Az üveg aljába tegyük az egyik felét,és az uborkákat helyezzük el körös körül,vagy ahogy éppen elférnek.A tetejét takarjuk be kaporral,és a kenyérrel fedjük be.A forró sós-ecetes vízzel öntsük tele az üveget,hogy fedje a kenyeret.Porcelán tányért helyezek rá,és a balkonra teszem,ahol egész  a nap sugarai melegíti.3 nap múlva, hamár üveges le sz az uborka,akkor leszűrjük a levét,és egy dobozba tesszük az uborkával együtt a hűtőbe.Ezután fogysztható is hidegre lehűlve.