2017. május 15., hétfő

Narancsos-marcipános vaníliás kifli.

Számtalan változatát készítettem már el ennek a vendégkínálós apró finomságnak. A lakodalmas sütik egyik kedvelt kiflije, de sajnos mindíg csak ugyanabban az ízben sütik diósan, mert ugye a mandula nagyon drága. Azonban senkisem érti, hogy a mandulának teljesen más íze van, és bizony állíthatom, hogy a legfinomabb a belőle készült az igazi vaníliás mandulás kifli. Természetesen a diós is nagyon finom, pláne ha a dió előtte megvan pörkölve, mert akkor teljesedik ki igazán az aromája az illóolajok felszabadulnak a pörkölés által. Most a narancs héját, és a marcipánt egyesítettem, és nagyon meg voltam  vele elégedve.







Hozzávalók:

40 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg reszelt marcipán
5 dkg cukor
csipet só
1 bio narancs reszelt héja
2 ek narancslé
A forgatáshoz 20 dkg vaníliás porcukor

Elkészítése.

A marcipánt fagyasztóba kell tenni a felhasználás előtti napon, így ha kivesszük a fagyasztóból, akkor reszelni tudjuk.  Dagasztótálba tesszük a lisztet, a vajat a reszelt marcipánt,a cukrot, és az ízesítő reszelt narancshéjat,levét, sót. A dagasztókanál segítségével készítsünk sima tésztát, és tegyük a hűtőbe egy fóliába burkolva, 30 percre. Pihentetés után rudakat sodrunk egyenként, és 4 felé osztva akkora darabok legyenek, amiből formás kifliket tudunk formázni. Rakjuk egymástól 2-3 centiméteres távolságra egy szilikonnal bélelt sütőlapra, és 175 fokon süssük légkeveréses sütőbe 12 percig. Melegen forgassuk meg vaníliás porcukorba.