2017. május 15., hétfő

Sült csirke párolt zöldspárgával zöldfűszer mártással.



Hat féle fűszert használtam fel a zöldfűszer mártáshoz. Mindegyikről találtam egy kis tájékoztatót, esetleg akit érdekel olvassa el, szerintem nem árt, ha tisztában vagyunk a fűszerek jótékony hatásaival, és annak felhasználhatóságaival. Odahaza ablakban, vagy kertben érdemes vetni, vagy megvenni cserépben és kiültetni a kertünkben. Én is sokféle fűszert tartok a kertben, vannak közülük évelősök, de egynyáriak is, amiket évente be kell szerezni ahhoz, hogy tudjuk használni a konyhában a főzéshez.




Hozzávalók:

1 kg csirke felsőcomb
fűszerpaprika
só,
2 gerezd fokhagyma
bors
1 csomag zöldspárga
vaj

A zöldfűszer mártáshoz:

2 dl görögjoghurt
1 dl 20%-os tejföl
só ízlés szerint
őröltbors
tárkony
kapor
petrezselyem
zsálya
metélőhagyma
medvehagyma
mindegyikből 1 nem púpozott evőkanállal felaprítva
2 -3 evőkanál majonéz
2 db főtt tojás
1 evőkanál porcukor
1/2 citrom reszelt héja, és leve

Elkészítése:

A húsokat megmossuk, szárazra töröljük. A fűszerpaprikát sóval, és reszelt fokhagymával borssal keverjük össze, és dörzsöljük be vele őket. Olajozzunk ki egy tepsit, és rakjuk sorba a csirke felsőcombokat. Süssük meg szép pirosra a sütőben kb 50 perc.
A  spárgát a fás részénél kell letörni, halljuk ahogy pattanik. Nem kell hámozni. A spárgát sós vízben félpuhára pároljuk . Szűrjük le . Folyékony vajjal locsoljuk meg tertsuk melegen.
A zöldfűszereket készítsük el egy nagyobb magas tálba, és minden hozzávalóval turmixoljuk le. A főtt tojásokat is beleértve.Utána lehet kóstolgatni, és az ízét beállítani.
Tálaljuk a húshoz a spárgát, és öntsük le a zöldfűszer mártással.

Tudnivaló:


Tárkony

Az aromáját tekintve az enyhén az ánizsra és édesköményre emlékeztető tárkony feltehetően a 13. század végén a keresztes lovagok által került Észak-Európába. Azóta itt is meghonosodott, és konyhánkat gazdagítja.
Ételekben való felhasználása: a tárkony segítségével hús- és halételeket ízesíthet. De a salátáknak és a zöldségeknek is különleges jegyet ad a friss levelekből készített tárkonyecet vagy tárkonyolaj. A tárkony összetéveszthetetlen íze mindenekelőtt a francia konyhában kedvelt, Ausztriában gyakran a mustár előállításához használják.
A júliusi vagy augusztusi betakarítást követően a tárkonynövényt meg is száríthatja télire.

Kapor

A zöldfűszerek között igazi klasszikusnak számít a kapor. Eredetileg keletről származik, manapság azonban elképzelhetetlen nélküle az itthoni fűszerkert. Nagyon magas az illóolajtartalma, ezáltal rendkívül ízletes.
Ételekben való felhasználása: a friss kapornövényt halételekhez és burgonyához használhatja fel. A saláták – kiváltképp az uborkasaláta – és a szószok is egészen különlegessé tehetők kapor segítségével.
Ráadásul a mélyzöld, elegáns kapor tányér- és asztali dekorációként is jól mutat. Próbálja ki Ön is a következő adandó alkalommal! A kapor virágait és termését uborka eltevéséhez használhatja.

Petrezselyem

Nem kap a kertje az egész nap folyamán napfényt? Gond egy szál se: a petrezselyem félárnyékos helyeken érzi jól magát. A petrezselyemnek két fajtáját különböztetjük meg: a sima és a fodros levelű metélőpetrezselymet. Ezek a fajták mind küllemüket, mind pedig ízüket tekintve eltérőek. A sima levelű petrezselyem levelei egyenesek és fényesek, míg a fodros levelűé erősen hullámosak és mattok. Íz szempontjából a sima levelű petrezselyem aromája erőteljesebb.
Ételekben való felhasználása: a petrezselyem nagyszerű ízt ad a leveseknek, burgonyának, és sok felfújtnak. Vagy varázsoljon egyszer pestot vagy smoothie-t saját termesztésű, aromás petrezselyemnövényből! Ezzel egészen biztosan meglepheti vendégeit.

Zsálya

Az intenzív és összetévesztetlen ízű fűszer az olasz konyha klasszikusának számít.
Ételekben való felhasználása: a zsálya nagyszerűen illik a májhoz, vadhoz, valamint a halételekhez. Vagy futtasson meg vajon zsályaleveleket, és öntse reszelt parmezánnal együtt tésztára, vagy próbálja ki a receptötleteink között található spenótos gombócot zsályás vajjal!

Metélőhagyma

A fűszerkertek egyik legrobosztusabb képviselője a metélőhagyma: karcsú szálai a szabadban is minden probléma nélkül átvészelik a telet. A növény egyébként is jobban érzi magát szabadban, mint bent a házban.
Ételekben való felhasználása: mit szólna egyszer a változatosság kedvéért metélőhagymás húsgolyókhoz? Ráadásul a metélőhagyma csodaszép, ehető, lila színű virágaival még bizonyos fogásokat is díszíthet.

Medvehagyma

A „vad fokhagyma” vagy „erdei fokhagyma” néven emlegetett medvehagyma igazi reneszánszát éli az utóbbi évek során.
Ételekben való felhasználása:
 segítségével rengeteg fogásnak és szósznak adhat összetéveszthetetlenül finom ízt. A medvehagyma levelei a virágzást megelőző időszakban – tehát március és május között – a legízletesebbek. Így hát ebben az időszakban gyűjtse a medvehagymát! Ha az év folyamán később sem szeretne lemondani a medvehagyma által nyújtott élvezetekről, akkor nagyon könnyen készíthet belőle pestot, amit aztán üvegekbe töltve tárolhat, vagy ALIO mélyhűtő zacskókban adagonként lefagyaszthat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése