2015. június 28., vasárnap

Burgundi marharagu.


Azt gondolom nagyon sokan sajnálják az időt, és a pénzt hogy ezt a csodás francia ételt elkészítsék.Nagyon büszke vagyok magamra,mert úgy gondolom visszaadtam ezt az ételt úgy ahogy  a nagyasszony Júlia Child elkészítette.Mennyei íze van, ahogy összeérnek az ízek a hosszú sütési folyamat alatt. Élmény volt a film amit régebben láttam, mennyi szorgalommal kitartással, és  odaadással végzett a gasztronómia terén.Példakép számomra. Sajnálom,hogy a könyvét nem sikerült megszereznem.









Julia Child-féle boeuf bourguignon vagyis

burgundi marharagu.


Hozzávalók:
15 dkg húsos kolozsvári szalonna
1 evőkanál olívaolaj
1 kg marhahús (lábszár)
2 db sárgarépa
1 nagy vöröshagyma

bors ízlés szerint
2 evőkanál liszt
2,5 dl száraz vörösbor
4 dl marhahús alaplé
1-2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál kakukkfű
2 babérlevél
6 db salottahagyma vagy 12 gyöngyhagyma
20 dkg csiperkegomba
2 evőkanál vaj
30 dkg burgonya
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés:

A szalonna bőrét levágjuk, félretesszük. Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt lobogó vízben 10 percig főzzük. Ezután kivesszük, lecsepegtetjük. Egy nagy vasedényben 1 evőkanál olajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonnadarabokat. Ebben a zsiradékban nagy lángon megpirítjuk a 3 cm-es darabokra vágott marhahúst. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon. Érdemes több adagban sütni, hogy a hús ne hűtse le nagyon a zsiradékot. A megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összeset meg nem pirítottuk. A kiszedett hús levet ereszt, de ezt a levet semmiképp ne öntsük ki.

Ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rátesszük a felszeletelt répát is. Ha megpuhultak a zöldségek, visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 evőkanál liszttel. Rátesszük az edény tetejét, jól összerázzuk a meglisztezett ragut. 225 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5 percre pirulni, ugyanezt a műveletet megismételjük (1 evőkanál liszt, rázás, 5 perc a sütőben).

Ha készen vagyunk, visszavesszük a sütőt 150 fokra. A raguhoz hozzáadjuk a szalonna bőrét, a sürített paradicsomot,belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérral ízesítjük. Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje. Lefedjük, és a sütőben minimum 3 órán át főzzük időnként megkeverve.

Ha a hús szétomlik és a lé besűrűsödött, akkor van készen.

Kevés vajhoz adjuk a fél citrom levét, és ha habzik, akkor tesszük bele a tisztított és felaprított gombát és a salottahagymát. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük vagy melléhalmozzuk a tálon a vajon megpirított gombát és hagymát.

Petrezselymes burgonyával tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése