2015. május 18., hétfő

Belga csirkeleves.


A húsételek között az első helyet ostromolja a csirke. Tegyük hozzá, okkal. Ebbe például bele lehet habarodni.Annyira pikáns íze van, hogy regélhetnék róla napestig, de inkább kóstoljátok meg.


Hozzávalók:

2 db csirkemellfilé
2 db sárgarépa tisztítva
1 db póréhagyma
2 db angol zellerszár
3 db burgonya felkockázva
1 db újhagyma
2 db babérlevél
2 ek vaj
2 dl tejszín
1/2 citrom leve
só,őrölt bors
1 szál kakukkfű
1 csipet sáfrány
3 db zsályalevél aprítva
1 kevés szerecsendió frissen reszelve
1 kiscsokor petrezselyemzöld aprítva
1 liter húsalaplé

Elkészítése:

A póréhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.
A csirkét megmossuk, tisztítjuk és  kockára vágjuk.
Az aprított pórét,és újhagymát a zölgjével együtt,  lábasban egy kanál vajon megfuttatjuk, ebbe forgatjuk a csirkemelhúsokat, sózzuk, borsozzuk, és kifehéredésig keverjük, majd felöntjük a húsalaplével. Ekkor ízesítsük szerecsendióval, sáfránnyal, zsályával, kakukkfűvel, babérral ízlés szerint, és alacsony lángon főzzük úgy 15 percig. A petrezselymet belevágjuk.
Közben a többi zöldséget megtisztítjuk: a répát vékony hosszú csíkokba vágjuk  julienne-re, a burgonyákat megpucoljuk, felkockázzuk,  a zellerszárat vékony karikára vágjuk.A levesbe rakjuk őket a burgonya kivételével.
Ha már majdnem megpuhult a hús, mellétesszük a burgonyát és még 10 percig főzzük.
Amikor  már megpuhultak a zöldségek, de még roppanósak, a leves kész . Egyből lehúzzuk a tűzről az edényt, és a babérleveleket kivesszük a levesből.
 A tejszínt lassanként öntsük bele, a citromlével együtt.