2017. november 11., szombat

Sült libamellfilé fényezett zöldségekkel vagy narancsos lilakáposztával

Hozzávalók:
  • 35 dkg libamellfilé
  • kevés só
  • bors ízlés szerint
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 1 db padlizsán
  • 1 fej nagyobb lilahagyma
  • 2 ek méz
  • 0.5 db citrom leve
  • 0.5 dl fehérbor
  • 2 ek balzsamecetkrém


 Elkészítése:
A libamellet megtisztítjuk az inaktól és a bőrös felét beirdaljuk. A másik felét sózzuk, borsozzuk és 10 percig állni hagyjuk. A serpenyőt forrósítsuk fel és a bőrös felével lefelé süssük a húst 3-4 percig minden oldalán jó pirosra, teljes lángon. Közben a zsírját öntsük le és tegyük félre letakarva alufóliával.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és tegyük a libamellet a sütőbe, fóliával letakarva. Mindkét felét 20 percig süssük 160 fokon. Ezután vegyük ki a sütőből. Később tegyük vissza a sütőbe, ki ne hűljön tálalásig.
A sárgarépát hosszú hasábokra vágjuk, a padlizsánt apró kockára, és a liba zsírjából 2-3 ek-nyit a serpenyőbe öntünk. A répát a forró zsírra tegyük, karamellizáljuk, majd a padlizsánt hozzáadva folytassuk a keverést, vagy aki tudja, a serpenyővel forgassa a zöldségeket. A lila hagymát karikázzuk fel, és azt is adjuk hozzá.
Ha már majdnem kész, a répa kicsit maradjon ropogós, akkor a balzsamecettel ízesítsük, majd a bort is tegyük bele és a citromlevet is. Pár perc után még sózzuk, ha kell és a végén tegyük hozzá a mézet.
Tálra rendezve szépen kétfelé osszuk. A libamellet a bőrével lefelé ferdén szeljük, és tegyük a fényezett zöldség köré: A hús levéből locsoljunk a mellszeletet.








Hozzávalók a narancsos lila káposztával készült libamellhez:
  • 1/2 fej vöröskáposzta
  • 2 ek barnacukor,
  • ½ kk fahéj
  • 1/2 kk őrölt szegfűszeg
  • 4 ek sötét balzsamecet
  • 5 ek olaj
  • 8 db bébinarancs (kumquat)
  • 40 dkg libamell (2 db)
  • bors
Elkészítése:
A káposztát legyaluljuk, sózzuk és állni hagyjuk.
A libamell bőrös felét óvatosan bevagdossuk, megsózzuk. Egy serpenyőt felhevítünk, és a zsíros felével kezdve elkezdjük sütni a húst. Ha a zsír kisült, megfordítjuk, és 140 fokos, előmelegített sütőbe téve 15 percig sütjük.
A bébinarancsot kimagozzuk és félbevágjuk. A barnacukrot az olajon aranybarnára pirítjuk, és a kicsavart káposztát rádobjuk. Elkeverjük, és puhára pároljuk a fűszerekkel, valamint a naranccsal.Hozzákeverjük a balzsamecetet, ha kell utánasózunk.
A káposztát tányérra tálaljuk, a kacsamelleket a sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, majd felszeleteljük. A káposztával és főtt, vajas burgonyával tálaljuk.