2018. március 21., szerda

Elzászi almatorta

 A világ egyik leghíresebb almás lepénye ez a mennyei francia desszert. Az almás süteményekkel amúgy sem lehet nagyot tévedni -gondoljunk csak nagymamáink és anyukáink finom, fahéj illatú almás pitéire-, de amit ez a sütemény tud, az maga a csoda. Íme a recept, és döntsétek el magatok!











Hozzávalók:
Tészta:
  • 22 dkg liszt
  • 11 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • késhegynyi só
Töltelék:
  • 1 kg alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1,25 dl (habtejszín)
  • 1 citrom reszelt héja
Szóráshoz:
  • porcukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk és a hűtőbe tesszük 1 órára.
A tésztát lisztezett deszkán egyenletes vastagságúra, 26 cm átmérőjű lappá nyújtjuk és kibélelünk vele egy 24 cm-es tortaformát.
A meghámozott almákat ketté vágjuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk, majd locsoljuk citromlével. Arányosan elosztva, kívülről befelé haladva, körkörösen kirakjuk a tészta tetejét az almával. Kb 4-5 alma kell hozzá nagyságtól függően.
Közben egy tálban alaposan összedolgozzuk a cukrot, a tojásokat, a tejszínt és a reszelt citromhéjat. A tejszínes tojáskeveréket egyenletesen az almadarabok tetejére és közé öntjük.
190 fokos, előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük. Amint elkészült kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Langyosan kivesszük a formából vagy az alját kiemeljük és megszórjuk porcukorral. Azonnal tálaljuk, mert frissen a legfinomabb.