2017. október 31., kedd

Sütőtökös aranygaluska


A sütőtök nagyon egészséges, minden évben valami újat tud mutatni a gasztronómia területén. Kutatok én is mindig új receptek után, így találtam rá, erre a remek desszertre.Vanília, vagy csokoládé szósszal, öntettel, kiváló!



 



Hozzávalók:

1 db tojás
35 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
2 dl tejszín
2 ek kristálycukor
50 dkg sütőtökpüré
fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj

Elkészítés:
Pici langyos,cukorral édesített tejszínben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Ráöntjük  a lisztre,adunk hozzá még 1 ek cukrot, tojást,hozzáöntjük a maradék langyos tejszínt és szép,közepesen lágy kelt tésztát dagasztunk. Letakarva hagyjuk kelni.A megkelt tésztát átgyúrjuk,majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. A tökpürét ízesítjük a fűszerkeverékkel és kevés porcukorral ízesítjük. Rákenjük a kinyújtott tésztára. A tésztát két oldalról feltekerjük,így két vékony tekercset kapunk. Középen elvágjuk. A tekercseket elszeleteljük kb. 3 cm vastagra. A darált diót összekeverjük a porcukorral,a vajat megolvasztjuk. Egy nagy jénai vagy sütőtálat vastagon kikenünk vajjal. A csigákat megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a cukros dióval. Rétegesen belerakjuk sütőtálba. A tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal megszórjuk a maradék cukros dióval és hagyjuk kelni. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk majd pár perc múlva 170 fokra állítjuk a sütőt és készre sütjük. Vaníliasodót vagy csokoládésodót adunk mellé.