2017. október 31., kedd

Nyírségi húsgombócleves

Ezt az ízes levest sokféleképpen készítik. Az eredeti receptben főtt burgonyából készül a gombóc.Én tartalmasabbat szeretek készíteni,ami sertéshúsból van.







Hozzávalók:
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál rizs
  • 2 db tojás
  • 1 fej hagyma lereszelve
  • 1 csipet só és bors
  • 2 db sárgarépa hosszúkásra vágva
  • 1 db petrezselyemgyökér, megtisztítva és szintén hosszúkásra vágni
  • 3 db krumpli kockára vágva
  • 1 marék zöldbab és zöldborsó
  • 1 darab paradicsom, héja lehúzva és húsa kis kockákra vágva
  • 1 darab zöldpaprika
  • 1 kávéskanál pirospaprika őrölt
  • 2 dl tejszín
  • 1 kanálnyi liszt a habaráshoz
  • 1 kevés mustár vagy ecet
  • 1 csipet só és bors
  • 1 kevés tárkonylevél és petrezselyem zöld
Elkészítése:
A sárgarépát, a petrezselyem zöldet és a zöldbabot felszeletjük. A krumplit kockákra vágjuk, majd 1 fej hagymával, a zöldborsóval, a sóval és a szemes borssal feltesszük főni.
Amíg fő, elkészítjük a gombócokat a következő felsorolt alapanyagokból: 250g darált hús, 1 ek. zsemlemorzsa, 2 ek rizs, 2 tojás, só, őrölt bors, 1 fej nagy fej vöröshagyma nagyon apróra vágva, vagy reszelve. A gombócba gyúrhatunk egy kevés petrezselyem zöldet is.
Amikor a leveslé felforr, beletesszük a gombócokat is, majd együtt körülbelül 20 perc alatt készre főzzük.
Ha úgy érezzük, hogy megfőtt, behabarjuk. Ha tejföllel csináljuk, savanykásabb lesz.  Kevés ecet, vagy kávéskanálnyi mustár is mehet hozzá. 
A végén, apróra vágott petrezselyem zölddel is megszórhatjuk kicsit, valamint kevés tárkonyt tehetünk hozzá.