2016. október 5., szerda

Marhahúsgombócos raguleves ördögszekér gombával.

Kiváló leves készíthető a nem nagyon ismert gombából, amit már egyre gyakrabban lehet kapni az üzletekben. Hazai pincékben termeszthető kiválóan, akár a laska, és csiperke, meg rókagomba mellett. Nagyon kellemes az aromája, de nem kell belőle túl sok, mert nem annak kell a dominánsnak lennie a levesünkben. Arra is ügyeljünk, hogy csak az utolsó pillanatban kell a levesbe tennünk, mert rövid a főzési ideje.






Hozzávalók:

3 evőkanál olaj
20 dkg zöldborsó
3 db újhagyma
2-3 szál sárgarépa
2 szál fehér zöldség
2 db angol zellerszár
3 db ördögszekér gomba
1 ek vágott petrezselyemzöld
1 szál rozmaring
1,5 liter húsalaplé

A gombóchoz:

40 dkg darált marhahús
1 kisebb vöröshagyma reszelve
só, bors ízlés szerint
1 db tojás
petrezselyemzöld


Elkészítése:

Egy fazékban olajat forrósítunk, és az újhagymát karikára vágva dobjuk rá. Kevergetjük közepes hőmérsékleten. A répákat tisztítás után felkarikázzuk, és a hagymára dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a zellerszárat szeletelés után szintén hozzáadjuk. A rozmaringot felaprítjuk, és ízesítjük a zöldségeket. Kicsit pároljuk, majd felöntjük a húsalaplével. Amikor felforr a levesünk, akkor adjuk hozzá a borsót, és a vágott petrezselymet. A gombát felkarikázzuk, és félretesszük. A gombóchoz valókat összedolgozzuk, és megformázzuk vizes kézzel. Amikor a levesünk felforrt adagoljuk őket bele. Főzzük addig, míg a gombóc puha nem lesz, és adjuk hozzá a gombákat.Pár perc alatt elkészül, és már tálalhatjuk is.