2016. október 5., szerda

Mandulás aranygaluska vaníliasodóval.


Az aranygaluska klasszikusa. Azonban mandulával izgalmasabb, mint dióval. Még akkor is, ha a mandulának égbeszökkenő ára van. Szerencsére ez évben sikerült mandulát szednem, és így dúskálhatok benne bőven. Lesznek teendőim a tisztításával. Nekem ez is öröm, hiszen egy nagyon finom magról van szó, amiből számtalan finomság készülhet. Íme az én általam készített aranygaluska vaníliasodóval, melynek tésztájába áfonyát rejtettem el, hogy izgalmasabb legyen.





Hozzávalók a tésztához:

10 dkg vaj
50 dkg liszt
1 kávéskanál só
2,5 dl tej
7,5 dkg porcukor
3 dkg élesztő
2 tojássárgája
5 dkg vörösáfonya

A töltelékhez:

15 dkg darált mandula
5 dkg cukor
5 dkg vaj

A sodóhoz:

6 dl tej
3 ek  cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
1 vaníliarúd kikapart magja


Elkészítése:

1. A tésztához a lágy vajat elmorzsoljuk a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, majd beletesszük a tojássárgáját.Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk,az áfonyát is beledolgozzuk, és sima tésztává dagasztjuk. 30 percig szobahőmérsékleten, letakarva kelesztjük.
2. Kissé átgyúrjuk a tésztát, majd lisztezett munkalapon 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk.2,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
3. A töltelékhez összekeverjük a darált mandulát és a cukrot. Egy négyszögletes sütőtálat kivajazunk, és ebbe rétegezzük a tésztakorongokat úgy, hogy közben olvasztott vajjal megkenjük az oldalukat egy ecsettel, és a mandulatölteléket szórunk a rétegek közé.A tetejét is megszórjuk vele.
4. letakarva 15-20 percig kelesztjük, 165 fokos sütőbe 35-40 percig sütjük.Sütés közben spricceljünk egy kis vizet a sütőtérben, hogy gőz keletkezzen.
5. A sodóhoz híg pudingot főzünk a vanília kikapart magjával, és a cukorral.Hidegen vagy melegen tálaljuk az aranygaluskával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése