2016. október 5., szerda

Túrós-áfonyás kelt leveles batyu.

A Blundel tésztát bizonyára sokan ismerik. Kelt vajas tészta, amiből a croissant is készül. Ebből a tésztából sokféle finomságot süthetünk,és ehhez adnék most egy tippet.Az áfonyát nagyon szeretik a gyerekek, és felnőttek egyaránt. A túrót pedig szinte mindenki.A kettő egyvelegéből kis ízesítéssel nagyon fincsi tölteléket lehet előállítani.


 




Hozzávalók a tésztához:

40 dkg süteményliszt+ a szóráshoz simaliszt
20+5 dkg vaj, vagy jó minőségű margarin
5 dkg élesztő
4 dkg porcukor
csipet só
2 dl tej
2 tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart magja, vagy szárított vaníliamag (Gyógynövény diszkontban kapható)


A 200 g vajból, és az összes liszt 10%-át felhasználva, tehát 400 g lisztből, begyúrjuk a vajalapot. Vigyázzunk, hogy ne puhuljon túl a vaj. Csak lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel. Az 5 dkg vajat megolvasztjuk, majd kihűtjük. A  vajalapból formázzunk négyzet alakot és tegyük hűtőbe, egy zsírpapírba csomagolva.
Az élesztőt keverjük el a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával. Majd a liszttel, a vajjal és a sóval gyúrjuk simára a tésztát. Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe.Pihentessük 30 percet.
A tészta közepét hagyjuk kissé vastagabbra, négy irányban pedig nyújtsuk meg a tésztát, mint egy kis lóherét. Helyezzük középre a megdermedt vajalapot, és csomagoljuk be a tésztába.
Kezdjük el széltében nyújtani a tésztát, igyekezzünk sarkosan. Most a tésztát „szimplán” kell behajtanunk. Ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát, jelöljük három egyenlő részre és a két oldalról hajtsuk egymásra. Tegyük vissza a hűtőbe 20 percre. Majd az így kapott három réteget forgassuk el 90 fokban és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban. Most „duplán” kell behajtogatnunk, ez azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük négy egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe.Újra tegyük 20 percre a hűtőbe. Fontos, hogy minden egyes hajtogatás után hűtsük le a tésztát.  A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.Ezután már felhasználjuk a következő sütinek a készítéséhez:


Kinyújtjuk a tésztát, és10x10  négyzetekre vágjuk.A kis négyzetek közepére helyezzünk dió nagyságú túrós-áfonyás tölteléket, majd a tészta négy sarkát hajtsuk középre. Először két oldalról, majd alulról és felülről. V ízezzük kicsit a végeit, hogy ne nyíljon széjjel.Lekenjük tojássárgájával, majd megszórjuk aprított mogyoróval. 30 percig kelesszük majd 200 C-fokos gőzős sütőben 15 percig süssük, légkeveréssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése