2019. május 29., szerda

Velencei karnevál torta



A szülinapomra sütöttem meg ezt a tortát. Régóta szerettem volna már, mivel imádjuk a krémes tortákat.Az ötlet az Internetről jött, de a magam ízlésére igazítottam.


















Hozzávalók

6 fő
  1. A sárga piskótához:
     
  2. 6 db tojás
     
  3. 6 ek cukor
     
  4. 6 ek Extra süteményliszt
     
  5. 1 csipet só
     
  6. 1 db narancs reszelt héja
  7.  
  8. A barna piskótához:
     
  9. 3 db tojás
     
  10. 2 evőkanál finomliszt
     
  11. 1 evőkanál cukrozatlan (keserű) kakaópor
     
  12. 1/2 db narancs reszelt héja
     
  13. 3 evőkanál kristálycukor
     
  14. A forma kikenéséhez:
     
  15. szükség szerint vaj
     
  16. szükség szerint finomliszt
     
  17. 1 db narancs járulékos anyag(díszítészsírpapír
     
  18. A narancssziruphoz:
  19. 2 db narancs (60 dkg),
  20. 30-40 dkg kristálycukor
  21. A krémhez :
  22. szükség szerint maradék piskótalap
  23. 1 csomag vaníliás cukor
  24. 1 csomag fehér csokoládés pudingpor
  25. 3 dl tej
  26. 2 evőkanál cukor
  27. ízlés szerint reszelt narancshéj
  28. 2,5 dl tejszín
  29. 2 csomag habfixáló
  30. 4 evőkanál kristálycukor
  31. 2 dkg zselatinpor
  32. 1 dl víz
  33. 1/2 narancs
  34. A habtöltelékhez:
  35. 8 dl zsíros habtejszín
  36. 2 csomag habfixáló
  37. 4 evőkanál kristálycukor
  38. 2 dkg zselatinpor
  39. 1 dl víz
  40. 1/2 narancs
  41. Elkészítése:
  42. A sárga piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, csipet sóval. A narancshéjat hozzáadjuk, a tojássárgákat egyenként belekeverjük, a lisztet rászitáljuk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk.
  43. Egy 24 centi átmérőjű tortaformát. Csatos kivehető aljú legyen.) kivajazunk, zsírpapírból kivágunk megfelelő átmérőjű kört és belehelyezzük a formába, majd a masszát egyenlő vastagságban rásimítjuk. Ugyanígy járunk el a kakaós piskótával. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük ami kb. 20 perc a piskótánál, 15 perc a kakaósnál légkeverésesben.
  44. A kihűlt sárga piskótát 3 lapba vágjuk. Az egyiket tálcára tesszük. A kakaós piskótát szintén külön tesszük.
  45. A narancs sziruphoz a narancsokat alaposan megmossuk. A cukrot egy edénybe öntjük, 1 narancsot kifilézünk és apró kockára vágjuk. A másik 2 narancs levét kifacsarjuk és a cukorra öntjük.De előtte az egyik narancs héját lereszeljük.A fehér csokoládés pudingot megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
  46. Az egyik piskóta lapot apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a szintén feldarabolt csokis kandírozott narancshéjat, a zselatinfix-el összedolgozott,és felvert tejszínhabot, és a kihűlt pudingot.
  47. A reszelt narancshéját tálkába tesszük a zselatinokat előkészítjük.A szirupot addig főzzük míg el nem olvad a cukor.Kicsit hagyjuk kihűlni.A habtöltelékhez a tejszínt a cukorral reszelt narancs héjával kemény habbá verjük.A zselatinport a vízben hozzáadva a fél narancs kifacsart levét is,addig melegítjük, míg fel nem oldódik.Ha kihűlt kicsit hozzákeverjük.
  48. Az egyik piskóta lapot visszahelyezzük a torta formába,és meglocsoljuk sziruppal.Megkenjük az 1/3-ad részével.Erre helyezzük a kakaós piskóta lapot,szintén meglocsoljuk a sziruppal, majd a krém 2/3-ad részét is erre kenjük.Befedjük a piskóta lappal amit szintén meglocsoltunk sziruppal.Az utolsó 3/3-ad rész krémmel befedjük,és egyenletesen elkenjük.
  49. A tejszínhabbal bevonjuk a tortát az oldalát is.A tetejét habrózsával díszítjük. Cifrázzuk csokimázzal.Locsolunk a maradék szirupból rá. A tetejére negyedelt narancs szeleteket, csokis kandírozott narancs héjjal díszítjük.A hűtőbe tesszük dermedni. A tortát forró vízben mártott késsel, cikkekre vágva tálaljuk.

2019. május 1., szerda

Kakaós zebratorta



Nekem mindig nagy kihívás, ha újdonságot kell készítenem a sütemények tájékán! Most ezt a zebra tortát próbáltam megsütni olyannak, hogy elfogadható legyen. Természetesen még gyakorolni kell, mert a tökéletességtől távolabbra van. Az íze nagyon finomra sikerült, és az állaga is jó volt, de még van mit szépíteni rajta. Sajnos nagyon lelassultam az utóbbi időben sütésben,ezért igyekezni szeretnék többet kihozni magamból. A téli időszakban sokat betegeskedtem ezért kevés időm jutott a blogomra. Igyekszem bepótolni, és remélem a nyár jobban alakul majd legalább is időjárás szempontjából.A kétféle tészta kanalazgatása nagyon izgalmassá teszi a készítést,ezt idővel meg is lehet szokni.












Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1.25 dl víz tej
  • 2.5 dl  olaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 37 dkg süteményliszt extra
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek holland kakaópor

Elkészítése:

  1. A sütőporral elkevert lisztet is szép lassan beledolgozzuk, végül pedig a kemény habbá felvert tojásfehérjéket is óvatosan beleforgatjuk.
  2. A tésztát megfelezzük, egyik felébe keverjük a kakaót,amit pici vízzel hígítsunk fel.
  3. Egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk, lisztezünk. Az aljába középre teszünk két kanál fehér tésztát. (Nem kell elkenni!) Majd a fehér tésztára két kanállal teszünk a kakaós tésztából. Lényeg, hogy mindig középre s egymás tetejére kerüljön a fehér-barna tésztából! Ezt a kanalazást addig kell folytatni, míg van a tésztából. Ha így készítjük, a tészta szabályos csíkokra teríti szét magát.
  4. Úgy kell sütni, hogy lassan süljön,mert különben megégne a teteje, belül meg még nyers maradna. 150 fokra előmelegített sütőben, 50 percig kell sütni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  5. A kihűlt tésztára rakhatunk  porcukrot.

Matchateás zebratorta húsvétra

Húsvétra mindig keresek valami érdekes sütnivalót, ami az asztalunkra illik.Egyszerű emberek lévén nem nagyon szoktuk túlszárnyalni ezt az eseményt, hiszen kis családunk van, csak szolidan tartjuk meg szűk családi körben. A matcha teaporos zebratorta nagyon mutatós, és finom sütemény,ugyanis a citrom aromájától lesz igazán ízletes. matcha (japán eredetű szó: őrölt teát jelent) tea a japán teaszertartások alapja.





 Hozzávalók:

5 tojás
25 dkg porcukor
125 ml tej
250 ml étolaj
12 g sütőpor
37,5 dkg süteményliszt
3 dkg étkezési keményítő
1 evőkanál zöld matcha teapor pici vízzel keverve
1 lime citrom reszelt héja,és leve


Elkészítése: