2015. június 8., hétfő

Epertorta bajor módra.

Régóta készülök epertortát készíteni,de valahogy kevés volt rá az időm.Most azomban megláttam a Tv-Parika műsorában egy bajor cukrásznő hogy készíti, és nagyon megtetszett.Egyszerűsítettem rajta,mivel én krémsajtot is belecsempésztem a habba.Íme a recept.Kissé időigényes,de megéri vele kisérleztezni.








Hozzávalók a piskótához:

15 dkg liszt
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 ek vanília aroma
3 db tojás
csipet só
 Az eperzseléhez:

50 dkg friss eper
5 ek cukor
1 citrom kicsavart leve
1ek vanília aroma
1 tk étkezési keményítő

A tejszínes habhoz:
25 dkg mascarpone krémsajt 
4 dl habtejszín
2 ek porcukor
1 dl málnalé
1 tasak zselatin fix
Az oldaldiszítéshez 10 szem  szép eper

A zseléhez:

1 tasak pirosszínű instant Dr Oetker zseléfix

A tetejére cukorba mártott eper,áfonya dísznek.


Elkészítése:

A robotgép táljába tesszük a vajat,és a cukorral habosra keverjük.A vaj legyen puha.A tojásokat hozzáadjuk egyenként, majd azzal is jól kihabosítjuk.A lisztbe keverjük a csipet sót,és a citromhéjat,sütőport,és hozzáadagoljuk,majd kikeverjük alaposan.24 cm-es tortaformát előkészítünk,és kikenjük vajjal,belisztezzük.Lehetőleg kapcsosat használjunk,mert lényegesen egyszerűbb lessz az elkészítése a tortának.Ugyanis a formában áll majd össze a torta.A krémet belesimítjuk a tortaformába, és 180 fokos sütőben ( légkeverésesben ) 15 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni . Közben elkészítjük a gyümölcszselét. Az epret egy edénybe öntjük a cukorral, és citromlével,  aromával, majd addig főzzük, míg el nem olvad a cukor. Ezután 1 tk étkezési keményítőt kevés vízzel elkeverünk, és az eperöntetbe keverjük . Eközben besűrűsödik, és el is készült.Tegyük félre kicsit hűlni, majd a tortaalapra kenjük rá. A tortalapot nem vesszük ki a formából,mert abban folytatjuk az elkészítését a tortának továbbra is.Mossuk meg a szép eperszemeket,amiket félretettünk,és vágjuk szeletekre.A tortát belülről rakjuk körbe a szeletekkel a széles felével állítva.Ha körberaktuk, akkor tegyük a hűtőbe dermedni amíg a habot elkészítjük. A gyümölcshabhoz a krémsajtot a cukorral kikeverjük. A tejszínhabot a zseléfixálóval keményre felverjük, majd a málna sűrítménnyel elkeverjük. Ezután a két krémet összevegyítjük, és a zselére kenjük el egyenletesen. Hűtőbe tesszük újra 1 órára. Elkészítjük a tasakon levő leírás alapján a  pirosszínű zseléfixet, és a félig  kihűlt zselét a habra kenjük. Vigyázzunk, mert gyorsan megköt. Hűtőbe tesszük.Tálaláskor cukorba mártott eperrel,és kék áfonyával diszítjük a közepén.A kapcsos oldalát leválasszuk, és az alja lappal együtt emeljük a  tortatálra.