2016. június 27., hétfő

Túróparfé ötfűszeres meggyraguval


A parfék abban a formában készített fagylaltoktól,hogy a különböző ízesítésű fagylaltokat velük azonos ízű tejszínkrémmel keverjük össze.De készíthetünk finom parfét fagylalt nélkül,tiszta tejszínkrémből is.Ezután éppen úgy járunk el,mint a formában készített fagylaltokkal.Elkészítve tálra borítjuk,díszítjük,majd felszeleteljük.Ha nincs őzgerincformánk,a parfét fagyasztás előtt 2 dl-es műanyag poharakba is tölthetjük.Ilyenkor a piskótából a poharak befedésére alkalmas lapokat szúrunk ki.Üveg vagy porcelán pohár nem jó hozzá mert elreped.Kerülhet bele 10-15 dkg apróra kockákra vágott gyümölcs is.










Hozzávalók 6 személyre:

2 tojásból készült vékony piskótalap (2 tojás 2 ek kristálycukor 2 ek liszt csipet sütőpor)

A töltelékhez:

25 dkg sovány tégelyes túró
25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
5 dkg aranymazsola
1 csomag vaníliás cukor
1 két kandírozott narancshéj aprítva
3 dl habtejszín



Elkészítjük a meggyragut:
 30 dkg magozott meggy
5 ek barnacukor
1 egész citromhéj reszelve
fél citrom leve
5 fűszer (őrölt fahéj,őrölt csillaggánizs,őrölt vanília,őrölt kardamom,őrölt szegfűszeg)
1-1 mokkáskanállal mindegyik fűszerből

Elkészítés módja:

Egy lábosban a gyümölcsöt a fenti hozzávalókból,kivéve a citromlé feltesszük főni közepes hőfokra.
Állandóan kevergetjük addig amíg a cukor el nem olvad,és sűrűsödni nem kezd a ragunk.
Ekkor a citromlével meglocsoljuk és félretesszük hűlni.

A túrót áttörjük és a porcukorral a vaníliás cukorral előre beásztatott és lecsepegtetett mazsolával,és kandírozott narancshéjjal kikeverjük.
Hozzáadjuk a mascarponét,és a habbá vert tejszínt is óvatosan belekeverjük,és a mélyhűtőben lehűtött,nedves celofánnal kibélelt 1 l-es őzgerinc formába töltjük.
A vékony piskótalappal beborítjuk,a folpackkal becsomagoljuk,és a mélyhűtőbe tesszük 8 órára.
Tálaláskor a formából kivesszük,kicsit hagyjuk forró vízbe mártott késsel felszeleteljük,és a meggyraguval tálaljuk.
Díszíthetjük tejszínhabbal,vagy reszelt csokoládéval.