2017. május 14., vasárnap

Pepita- sajttorta.


A sajttorták is elég változatosak, mindíg találok ötletes megoldásokat. Arabeska blogján fedeztem fel. Igaz ő is mástól kapta a receptet, de hát ez így megy, adjuk tovább!Vállalkozó kedvű háziasszonyoknak ajánlom, bár nem éppen könnyű az elkészítése, némi türelmet igényel.
Először, még nekem is meggyűlt a bajom majdnem vele, de aztán erőt vettem magamon, és túl léptem a nehezén.Már ha nehéznek lehet mondani, mert valaki az ujjából kirázza, de az nem én vagyok.Ugyanakkor bátran nekiveselkedem bárbilyen nehézkesnek is tűnik egy-egy recept. Hát akkor hogy is készül?







Hozzávalók a tésztához:

18 dkg liszt
15 dkg vaj
2 evőkanál holland kakaópor
1 tk sütőpor
2 ek tej
2 db nagy  tojás
12 dkg cukor

Sajtkrém:

4 kisebb tojás
4 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tk vanília aroma
12,5 dkg vaj
25 dkg ricotta
50 dkg krémes túró
25 dkg mascarpone
2 ek liszt

A tetejére 10 dkg étcsokoládé bevonó

23x33-as sütőlap

Elkészítése a piskótának:

Egy edényben forraljunk vizet, és tegyük föléje egy másik edénybe  kakaóport,  cukrot, meg a vajat. Olvasszuk gőz felett meg, és ha megolvadt a massza vegyük le a gőzről, és keverjük ki langyosra.
A liszthez keverjük a sütőpor, és dagasztó tálba öntjük a lisztes keveréket, a tojásokat üssük hozzá, majd csipet sót is tegyünk bele. A csokimasszát is öntsük bele, majd a keverőlapáttal keverjük össze simára a tészta alapanyagát. A sütőtepsit kenjük ki vajjal, tegyünk egy sütőpapírt bele, aminek a hosszabbik oldala lógjon ki mindegyik felén, mert akkor könnyedén kivehetjük a tepsiből a piskótánkat, ha megsül. Ezután előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A masszát elsimítjuk a tepsibe és megsütjük légkeverésesben 20 perc alatt.

Ezután ha kihűlt a piskóta, akkor kivesszük a lapot a papírral, és hosszúkás csíkokat 8-at vágunk belőle.A 5 db-ot visszahelyezünk a tepsibe papírral együtt, úgy hogy 1,5 cm-es távolságot hagyunk közöttük. 
Közben a túrót egy nagyobb késes gépbe tesszük, majd a tojásokkal, és a cukorral, meg a vajjal, sajtkrémmel, rikottával, cukorral és az ízesítőkkel sima krémet keverünk ki. A köztes részeket kitöltjük a sajtkrémmel, és elegyengetjük vigyázva ne hogy eldőljenek. A következő sor 3 db-ból áll a piskóta, ezért a krémekre helyezzük a piskóta rudacskákat, és szintén kitöltjük krémmel a köztes réseket. Szépen elegyengetjük, éppen elég is a krém, majd 160 fokon 40 percig sütjük a sütőben. Abban a tepsiben, amiben előtte a piskótát sütöttük.A papírral együtt. Ha megsült, még melegen ráöntjük a felolvasztott étcsokoládé bevonót, és elkenjük rajta. Kiemeljük a papírral együtt, és hűtőbe tegyük dermedni. Szeleteljük vizes éles késsel. Több szeleteket is vághatunk, hiszen hosszú szeletek lennének. Nagyon mutatós desszert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése