2015. február 17., kedd

Mézes puncsos.



Hozzávalók

25 dkg liszt
1 db tojás
8 dkg porcukor
2 evőkanál méz
2 evőkanál tej
5 dkg puha vaj
1 kávéskanál szalalkáli
A krémhez:
3 csomag puncsos pudingpor
7 dl tej
rum
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
rum aroma
A piskóta mártogatásához:
2 dl presszókávé
20 dkg babapiskóta
A mázhoz:
20 dkg porcukor
3 evőkanál málnalé vagy piros színezék
1 teáskanál citromlé
2 evőkanál olvasztott vaj



Elkészítés módja

A tészta hozzávalóiból 2 db 20 x 30 cm-es lapot sütünk. A krémet elkészítjük, míg hűl a tészta. A tejet a pudinggal, fele cukorral sűrűre főzzük, a másik felét a vajjal habosra keverjük, és ha a puding kihűlt, a két elegyet a rum hozzáadásával krémes állagúvá keverjük. A tésztára kenjük a fele krémet, a babapiskótákat egyenként belemártogatjuk a kávé-rum keverékébe, és sorban rárakjuk a krémre. A tetejére a krém másik felét kenjük, majd ráhelyezzük a második piskótalapot. Lenyomjuk, és hűtőbe tesszük, amíg a mázat kikeverjük. A cukrot a színezékkel és a citromlével jól összekeverjük, és végül hozzáadjuk az olvasztott vajat. Kivesszük a hűtőből a sütit, és ráöntjük a mázat, majd kenőkéssel eligazítjuk. Hamar megköt, ezért gyorsan kell dolgozni vele. Hűtőben tartjuk tálalásig, 2 óra múlva fogyasztható.

Habsipkás szőlős kocka.







Hozzávalók

1.5 dl tej
10 dkg porcukor
14 dkg vaj
4 db tojássárgája
28 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
25 dkg csemegeszőlő
A habsipkához:
4 db tojásfehérje
5 dkg cukor
5 dkg porcukor
A szóráshoz:
1 evőkanál - 5 dkg kókuszreszelék



Elkészítés módja

Langyosítsuk meg a tejet, keverjük ki a vajat a cukorral, majd tegyük hozzá a tojássárgákat, és a langyos tejjel keverjük tovább. Ezután adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, géppel jól keverjük ki. A szőlőt tisztítsuk meg. Simítsuk a tésztát egy kivajazott, lisztezett tepsibe - 20x30-as méretűbe -, majd rendezzük el rajta a szőlőszemeket. Süssük a süteményt előmelegített sütőben 20 percig 160 fokon. A tojásfehérjét kemény habbá keverjük a cukorral, és adjuk hozzá a kókuszreszeléket. Töltsük a habot egy habzsákba, és nyomjunk kis halmokat az elősütött sütire, majd szórjuk meg porcukorral. Süssük készre 150 fokon 20 perc alatt, vagy amíg a tojáshab aranybarna nem lessz. Kockára szeletelve kínáljuk.

Pinjacolada-Pavlova torta.




Hozzávalók

3 tojásfehérje

19 dkg cukor
0.5 teáskanál étkezési keményítő
0.5 teáskanál borecet
2 dkg kókuszreszelék
A töltelékhez:
1 doboz ananászbefőtt
25 dkg mascarpone krémsajt
3 evőkanál porcukor
1 dl kókusztej



Elkészítés módja

A tojásfehérjét a cukorral 20 perc alatt verjük keményre, majd a sót, borecet is adjuk hozzá. Ha kész, laza mozdulatokkal keverjük bele a kókuszreszeléket. Rajzoljunk egy zsírpapírra 20 cm-es átmérőjű kört, amivel egy tepsit kibélelünk. Ha van két sütőtepsink, akkor két kört készítsük, mert így kisüthetjük egyszerre mind a két lapot. A masszát osszuk ketté, és az egyiket kenőkéssel kenjük el a köralakba, majd a másikat szedjük sima csöves zsákba, és nyomjunk rá kúpokat. Ez lesz a tető. Süssük ki mindkettőt 150 fokon 40 perc alatt. Légkeverésesben az alsó sütés is legyen bekapcsolva, és középre tegyük a tepsiket. Az ananászt csepegtessük le, ha lehetséges kockázzuk fel, ha körszeleteset kaptunk. Friss ananásszal is dolgozhatunk, ha elég érett az ananász, akkor tökéletes. Keverjük habosra a krémsajtot a cukorral és a kókusztejjel. Kenjük a krémet a kihűlt sima tortakorongra, és rakjuk meg ananászkockákkal. Fedjük be a tetejét a habcsóklappal. Szórjuk meg porcukorral, és hűtsük be tálalásig.

2015. február 16., hétfő

Lazac pirított gombával,póréval,és párolt zellerszárral.



Sajnos a fotó nem lett tökéletes,de az új fényképezővel még gyakorolnom kell sokat,hogy elfogadhatóak legyenek az ételeim.Az íze a halnak,és a zöldségeknek azomban tökéletes harmóniában voltak.Régi gasztromagazinból lestem ki,nagyon megtetszett az egyszerűsége.Gyorsan elkészül,ha megvan hozzá  minden idehaza a kamránkban,vagy hűtőnkben.

Hozzávalók:

40 dkg friss lazacfilé,
3 szál angol szárzeller,
20 dkg csiperkegomba,
1 szál póréhagyma,
só, bors frissen őrölve,vaj a sütéshez 3 evőkanállal.
1 kisebb biocitrom,
A körethez törtkrumpli vajjal,és sóval,meg 1 dl tejszínnel kikeverve.

Elkészítése:

A lazacot az esetleges szálkáktól megszabadítom,egy csipesz segítségével,majd a bőrét leválasztom,és elteszem mélyhűtőbe,mert legközelebbre jó lessz egy halleves alaphoz.4 szeletbe vágom,és előveszek egy serpenyőt.Vajat hevítek benne,és ráteszem a halat.Mindkét oldalát 4-4 percig sütöm, sózom borsozom, majd kiszedem és meleg helyen tartom.

Vajat hevítünk felszeleteljük a gombát, és lepirítjuk rajta,majd félretesszük.A zellerszárat daraboljuk fel,és pároljuk meg.A pórét karikázzuk fel, és a maradék vajon aranybarnára pirítsuk sózzuk,borsozzuk.Tálaljuk a zöldségekkel és a burgonyapürével a halat.Citrommal diszítjük.

2015. február 15., vasárnap

Narancsos álom.

Először a családban kínáltak meg ezzel a sütivel,és nagyon ízlett,bár nem egészen így készítették,de el sem tudtam képzelni milyen a narancs fagyasztva.Valaki rostos narancslével készíti azt halottam,de szerintem így jó, ahogy van.Feltétlenül kezeletlen narancsot használjunk,és ne legyen vastag a héja.






Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt,
20 dkg cukor,
4 tojás,
2 dl tejszín
4 ek olaj,
1 bionarancs héja reszelve,
1 csomag sütőpor.

A krémhez:

2 db fagyasztott bionarancs,
2 ek baracklekvár,
1 dl narancslikőr (opcionális)
15 dkg cukor,
1,5 dl víz,

Elkészítés módja:

Habosra keverjük géppel a tojásokat a cukorral.A lisztbe keverjük a sútőport,narancshéjat, majd az olajjal együtt a tojásos masszához adjuk.Végül a tejszínt,és jól keverjük ki a krémet habosra.Kibélelünk egy sütőtepsit sütőpapírral, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
A kihűlt tésztát 2/3-1/3 arányban elvágjuk.A kisebbik felét egy keverőedénybe morzsoljuk.Erre alkalmas az aprítógép.Felforraljuk a vizet a cukorral,hozzáadjuk a lekvárt és hagyjuk kihűlni.
A narancsot elővesszük a mélyhűtőből és lereszeljük mind a kettőt.Az aprító edényébe tesszük a tésztához,és a szirupot is ráöntjük.Jól összekeverjük pépesre a géppel..Ezután rákenjük a tésztára,melyet előtte egy kis narancslikőrrel meglocsoltuk,és ettől lessz pikáns a sütink.Eligazítjuk egy kenőkéssel a tetejét végül olvasztott , kissé olajjal higított csokoládéval bevonjuk.Hűtőbe dermesztjük.Szép egyenletesen vágjuk fel éles vizes késsel kockákra.

40 perc alatt elkészül 4-6 főre elég.

Marcipános pudingos Charlotte.



















Hozzávalók:
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál víz
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
A krémhez:
  • 15 dkg mascarpone krémsajt
  • 15 dkg túró
  • 1 csomag vaníliáspuding,
  • 4 dl tej,
  • 2 ek cukor,
  • 1 csomag Dr Oetkeres instant reszelt citromhéj
  • 1 teáskanál  őrölt vanília
  • Ezenkívül még szederlekvár 5 evőkanállal,és 25 dkg natúr marcipán,
  • Egy jénai tál félgömbalakú 2 literes.

A tojások fehérjét a cukorral robotgép segítségével kemény habbá verjük, a sárgákat kézi habverővel kicsit kihabosítjuk, majd óvatosan belekeverjük a tojások fehérjét. Ezután a sütőporos lisztet fakanállal apránként hozzáadjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokon készre sütjük. A megsült piskótát még melegen szederlekvárral megkenjük, és a marcipánt kinyújtjuk vékonyra két fólia között.Ráterítjük a lekváros piskótára,és a leleső részt levágjuk.Abból lesz a rózsadísz a tetejére, és feltekerjük a piskótával együtt jó szorosra.Vizes késsel felszeleteljük, 1-1,5 cm vastagra.
Közben a tejben elkeverjük a cukrot,és pudingport,majd sűrűre főzzük álandóan kevergetve.hagyjuk jól kihűlni.Ha ez megtörtént az a jó,ha darabos lessz,ugyanis így keverjük a krémhez hozzá.Úgy mutat,ha látszanak benne a finom pudingos darabkák.Arra azért ügyeljünk,hogy túl keményre ne főzzük a pudingot,csak éppen hogy keverés közben kihűtve finom darabos puha maradjon.A többi krémhez hozzákeverjük a krémsajtttal túróval,és ízesítőkkel.
Egy közepes, kerek jénai mély tál alját fóliával kibéleljük. A piskótákat körberakjuk először az alját, majd az oldalát a tortaformának. Beleöntjük a krémet a formába.A tetejét befedjük a maradékkal.Ráhajtjuk a fóliát, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor kiborítjuk a formából. Úgy szeleteljük, mint a tortát.Diszítjük marcipánrózsával a csúcsát.


2015. február 14., szombat

Toszkán fehérbableves prosciuttóval




Hozzávalók:


2 tk olivaolaj,
5 dkg apróra vágott sonka ( prosciutto),
1 közepes méretű apróra vágott vöröshagyma,
3 szál apróra vágott szárzeller,
2 szál sárgarépa,
1 gerezd zúzott fokhagyma,
50 dkg főtt fehérbab konzerv,
2 babérlevél,
1 liter csirkehúsalaplé,
5 dl víz,
2 ek apróra vágott friss ptrezselyem,
2 ek sherry ( opcionális ).
1 késhegynyi őrölt feketebors.


Elkészítés módja:

Hevítünk olajat egy nagy fazékban közepes lángon.
Adjuk hozzá a sonkát, és pirítsuk 2 percig.Ezután mehet bele a hagyma, a zellerszár, a répa, fokhagyma, és pirítsuk további 2 percig.Adjuk hozzá a vizet, a babot, a babért és a húslevest,majd forraljuk fel. Félig fedjük le, és kis lángon fózzük 20 percig. Ezután adjuk hozzá a petrezselymet, a sheryt, ízesítsük a borssal, és még 1 percig főzzük.Tálalás előtt együk ki belőle a babért.

Csokis kókuszos kocka.

A második sütemény a Pisztáciás kókusztorta leírásánál szerepel a kókuzos tészta,aminek a másik feléből készül ez a finom kókuszos kocka. Emlékeztetőül leírom azért a tészta receptjét.










Hozzávalók:

A tésztához:
4db tojás,
12,5 dkg kristálycukor,
6 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,1 tk vanília aroma,
6 dkg kókuszreszelék,

A bevonathoz 30 dkg tortabevonó massza,
4 ek olaj,
10 dkg kókuszreszelék.



Az Elkészítése:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját a cukor 3/4 részével robotgéppel habosra keverjük,és vanília aromát 1 ek öntsünk hozzá.A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral.A liszthez adjuk a kókuszreszeléket.és a sütőport.Felét a fehérjahabnak tegyük a sárgájához,és keverjük el óvatosan a fele lisztes-kókuszos keverékkel.Ezután a másikfele habot,és a másik fele lisztes keverékkel óvatosan keverjük össze egy keverőlapáttal.A formába öntsük bele,és egyengessük el a tésztát.Előmelegített sütőben süssük165 fokon 30 percig.Szép aranysárgára sül,de tegyünk tűpróbát.
A csokoládét vízgőz felett az olajjal felolvasztjuk,majd ha kellően híg,akkor jó.A tésztát 4x4 cm-es kockákra vágjuk fel.Egyenként fogpiszkáló segítségével belemártjuk a csokoládéba,és utána a kókuszreszelékbe.Tálcára rakjuk,és ha végaztünk minddel,akkor 10 percre tegyük a hűtőbe dermedni.nagyon finom állagú sütemény,és nem az a  szokványos mézes,vagy piskóta alapú.



Pisztáciás kókusztorta.




Ez a csodásan szép,és elegáns torta nagyon szépen mutat minden ünnepi asztalon.Akár házassági évforduló,akár születésnap,vagy karácsony,mindíg sikere lessz.







Hozzávalók:  

A tésztához:
8 db tojás,
25 dkg kristálycukor,
12 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,1 ek vanília aroma,
12 dkg kókuszreszelék,
Egy 26x26 cm átmérőjű forma,vagy acélkeret (Ez ebben készült).

A krémhez:

8 tojás,8 ek cukor,10 dkg kókuszreszelék,10 dkg puha vaj,5 dkg natúr pisztácia,vagy mandula.

5 dkg étkezési keményítő,

A bevonat:
2,5 dl
Oké! habmester tejszín, 3 dkg pisztácia őrölve.

Elkészítése:


A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját a cukor 3/4 részével robotgéppel habosra keverjük,és vanília aromát 1 ek öntsünk hozzá.A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral.A liszthez adjuk a kókuszreszeléket.és a sütőport.Felét a fehérjahabnak tegyük a sárgájához,és keverjük el óvatosan a fele lisztes-kókuszos keverékkel.Ezután a másikfele habot,és a másik fele lisztes keverékkel óvatosan keverjük össze egy keverőlapáttal.A formába öntsük bele,és egyengessük el a tésztát.Előmelegített sütőben süssük165 fokon 30 percig.Szép aranysárgára sül,de tegyünk tűpróbát.Közben a krémhez a tojások sárgáját a cukorral és a keményítővel habosra keverjük.Hozzáadjuk a kókuszreszeléket,és az  őrölt pisztáciát.
Az edényt vízgőzbe tesszük, és a masszát addig folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik.Levesszük a gőzről hagyjuk kicsit hűlni,majd hozzáadjuk a vajat,és kihűtjük időnkénti keverés mellett.
A megsült tésztát megfelezve ketté vágjuk,és félretesszük.Az egyik lapot  kettávágjuk,és a kihűlt lehűtött krémmel megtöltjük.A másik lapból készülhet másik két finomság, a Kókuszos - csokis  kocka,és a Karibi kókuszgolyók csokoládé öntettel.Ezek itt a blogomban megtalálhatók.Egymásra feketetjük a lapokat,és megkenjük kívül is a krémmel.Ezután a tejszínhabot felverjük jó keményre,és szintén bevonjuk a tortát,majd habrózsákkal,és csokidísszel tarkítjuk. Végül megszórjuk pisztáciával.Jól behűtve kínáljuk.


2015. február 11., szerda

Pandúrleves jászsági módra

Ízutazásaim során találtam rá erre a nagyszerű, kiadós ízletes levesre, melyet kevesen készítenek mostanában, de nagyon megéri megkóstolni, és rögtön megszeretjük.




Hozzávalók:

1 ek sertészsír

1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
30 dkg marhahús
csipetnyi fűszerpaprika
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 l húslevesalap
2 szál sárgarépa
1/2 zellergumó
1 marék gomba
1 dl tejföl
3 cl tárkonyecet
20 dkg sertés agyvelő
1 ek mustár
1-1 kis csokor kapor,és majoránna

Elkészítése:


A kevés zsíron megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a szintén finomra vágott fokhagymát,majd utána a felkockázott marhahúst. Megszórjuk egy kevés fűszerpaprikával, ízesítsük egy fél paprikával,és paradicsommal, jól elkeverjük, majd egy kevés húslevessel felöntjük. Fedő alatt egy órát pároljuk, majd beletesszük a kockára vágott zöldségeket,: a zellergumót, a fehérrépát,meg a sárgarépát. Egy marék cikkekre vágott gombát is belerakunk. Felöntjük a húslevessel, s mikor felforrt, beletesszük a maradék paprikát, és paradicsomot, a tejfölt, a tárkonyecetet, egy nagy evőkanál mustárt, megszórjuk friss kaporral, és majoránnával. Az utolsó 2 percben adjuk hozzá a tisztított velőt, és azzal még egyszer összeforraljuk.

2015. február 4., szerda

Pisztácia torta

  1. Ez a torta egészen különleges!Valahol az Interneten leltem rá a receptjére valamikor,és örültem,hogy sajátos módon készíthettem el.Ugyanis az nem egészen így nézett ki.Szerénység nélkül állíthatom,hogy nagyon szépre sikeredett!Hiába ha az ember szívből süt,és szeretetből,akkor minden lehetséges még ez is.Egyszerű nem bonyolult,és mégis kifinomult a kinézetre.Ajánlom a kipróbálását!



 Hozzávalók:

Pisztáciás piskóta:

3 tojás szétválasztva
100 g nádcukor (6 ek.)
6 ek. olaj
50 g sótlan, őrölt pisztácia (5 ek.)
45 g tönköly finomliszt (3 ek.)
1 tk. sütőpor (foszfátmentes)


Karamellkrém:


120 g nádcukor
30 g vaj
300 g ricotta
250 g mascarpone
200 g krémes joghurt (görög joghurt)
fél zacskó zselatinfix


Tetejére:
1 marék natúr pisztácia darálva


Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tortaformát kivajazom (vagy sütőpapírral bélelt tepsit használok). A pisztácia piskótával kezdek. Szétválasztom a tojásokat. A fehérjéket kemény habbá verem a cukorral, hozzáadom a tojássárgákat és az olajat. Félreteszem a kézi robotgépet és spatulával dolgozok tovább. Beleszitálom a lisztet, sütőport és hozzáadom a finomra őrölt pisztáciát is. 30-40 perc alatt megsütöm (tűpróbával ellenőrzöm). A piskótát hagyom kihűlni, majd tortakerettel ellátva egy tálaló tálra teszem.
A karamellkrémhez a cukrot egy lábosban mérsékelt lángon karamellizálom, majd hozzáadom a vajat és a ricottát. Elzárom a tüzet és belekeverem a mascarponét, joghurtot és a zselatint.
A piskótára simítom a krémet. Hűtőben legalább 3 órát hagyom dermedni (de a legjobb, ha éjszakára beteszem). Tálaláskor megszórom aprított pisztáciával.


Tálalás:
20-22 cm-es tortához, 8-10 szelethez