2016. április 9., szombat

Házassági évfordulóra torta.


Mit is mondhatnék, kedves látogatóimnak, hogy eljött ennek is az ideje! Megérkeztünk a rubintlakoldalomhoz. 40 év a házasságban nagy idő! Göröngyös, kegyetlen, sok szenvedés, öröm!
Sajnos nem csaptunk semmi lagzit, mert nem olyanok a körülményeink, mint másoknak gondolom sokkal nagyobb a család, az összejövetelek. Mi a párommal egy kiruccanásra Olaszország legszebb részére indulunk júliusban  San Marino, Nápoly-öbölbe, a Tirrén-tenger festői partszakaszára.Ezután a Vezúv, majd Pompei és Herculánium ásatásaival . Capri, Anacapri szigetére ami a világ egyik legszebb szigete hajózunk át. Positano-Amalfi- Ravello útvonalon , és a Sorrentoi öböl. Ez lesz a mi nászutunk, és ezzel ünnepeljük meg az évfordulónkat.Nekünk ez a legnagyobb boldogság ennyi hosszú fáradtságos év után. Ha eljön az ideje beszámolok majd az utunkról is. Imádom Olaszországot és alig várom már, hogy útra keljünk!

A tortánkat a magam kis ügyetlen kezével készítettem, sajnos nem volt rá vendég.Így alakult.








Kókuszos- pisztáciás csokis keksztekercs.

A klasszikus keksztekercset talán még az Édesanyám idejéből szerettem meg,mivel nagyon olcsón el lehetett készíteni.A darált kekszet összedolgozta mindenféle finomsággal,majd kókuszos-cukros margarinnal megkenve feltekerve a hűtőbe tette becsomagolva.Minden hétvégén ez volt a legtöbbször a deszertünk.Mostanság is sokan készítik,és főleg lakodalmakra.Én most egy kicsit dúsítottam  holmi drágább összetevőkkel, és hát nem tagadja meg a módját a drágaságnak, mert roppant ízletesre sikeredett!










Hozzávalók a tésztához:

50 dkg háztartási keksz darálva
15 dkg barna nádcukor
15 dkg darált mandula
2 dl erős kávé
1 dl amaretto likőr
2 ek holland kakaópor
5 dkg reszelt tejcsokoládé
1 csomag vaníliás cukor

krém:

20 dkg vaj
15 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
2 csomag vaníliáscukor
1 dl bourbon whiskey
1 ek tört zöld pisztácia nem sózott natúr (Brontei)

Elkészítése:

25 perc, hűtés 2 óra.

A darált kekszhez hozzáadjuk az összes anyagot,és tésztát gyúrunk belőle.
Két folpack fólia között kinyújtjuk 0,5 cm vastag téglalap alakúra.Megszórjuk kókuszreszelékkel,és
átfordítjuk a másik oldalára óvatosan.Ha repedezne igazítsuk ki,nem olyan vészes.A krémhez a vajat szobahőmérsékletűre puhítsuk meg, és keverjük habosra a cukorral, és az ízesítőkkel. Kenjük meg vele a kinyújtott kekszet, szórjuk rá a pisztáciát, majd tekerjük fel a fóliával szorosra.Igazítsuk hengeresre,és tegyük a hűtőbe dermedni.Tálcára téve könnyen szeletelhető ha eltávolítottuk a fóliát.


2016. április 6., szerda

Magyaros burgonyaleves kézikészítésű vajgaluskával.

Ezt a klasszikus burgonyalevest az Édesanyámtól tanultam. Egyszerűen finom, és kiadós is lehet, ha szegény az ember nem válogat, mi azok voltunk. Palacsintát sütöttünk utána mert ezt szoktuk meg, és kellemes emlékeim vannak róla.







Hozzávalók:
A vajgaluskához:
1 tojás
1 ek liszt
1 ek vaj
A leveshez valók:
40 dkg burgonya
1 db vöröshagyma
1 db fehérrépa
2 db sárgarépa
1 kisebb darab zeller
1 szál zellerzöld aprítva
olaj,só,bors ízlés szerint
1 ek fűszerpaprika
1 ek liszt
1 db paradicsom
1 db tv paprika
1,5 liter zöldség alaplé


Elkészítése: 

A vöröshagymát kockára vágjuk,és olajon lepirítjuk egy fazékban.Fűszerpaprikával és liszttel  megszórjuk, kicsit elkeverjük, majd  felöntjük 1,5  liter vízzel, vagy zöldségalaplével. Ez utóbbi finomabbá teszi a levest. A zöldségeket felaprítjuk kedvünk szerint, és a levesbe rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd főzzük amíg megpuhulnak a zöldségek. A zeller zöldet a végén rakjuk a levesbe.A galuskát a hozzávalókból kikeverjük,és késsel egy deszkán beleszaggatjuk a levesbe.  Pár percig főzzük, és vegyük le a tűzhelyről é majd tálaljuk is!

2016. április 3., vasárnap

Mustáros-medvehagymás sertésszelet szarvasgombás krokettel párolt rizzsel

Ezt az ízletes ételt készítettem húsvéti ebédre. A medvehagyma tipikus tavaszi fűszernövény, és én nagyon szeretem használni előszeretettel az ételekben. A szaftos húsok kedvelője vagyok,ezért aztán a mustárt választom ízesítésül, no meg a fokhagymát.A krokettet készen vásároltam a Pennyben a Solution termékek a mélyhűtő pultban megtalálhatók,és nagyon ízletes gyorsan elkészíthető köretek, itt többféle íz, és forma is megtalálható.




Hozzávalók a húshoz:

1 kg sertéskaraj
1-2 ek szójaszósz
só,kevés vágott petrezselyemzöld
olaj 3 evőkanál
2 ek aprított medvehagyma
2 gerezd tört fokhagyma
1,5 dl húsalaplé
1 ek mézes mustár

A panírliszthez:

4 ek liszt a hús panírozásához
1 kk cayennebors a lisztbe
csipet himalájai só

Elkészítése:

A hússzeleteket az inaktól megtisztítjuk  kiveregetjük  és.  Sózzuk, és a fűszeres lisztbe forgatjuk. Olajat hevítünk egy serpenyőben, és átsütjük a húsokat mindkét oldalukon. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük, majd a visszamaradt olajat ízesítjük a fűszerekkel, és felöntjük a húsalaplével. Hozzákeverjük a medvehagymát, és felforraljuk. A szójaszósz is beleöntjük. A húsokat visszarakjuk a szószba, és letakarva fóliával lassú takarékon puhára főzzük. Ha a lé kezd elfőni, akkor pótoljuk kevés vízzel. Ahogy elkészül tálalhatjuk is a köretekkel. Párolt rizzsel, vagy krokettel vagy mindkettővel mint ahogy én készítettem. Friss fejes salátával kiváló étel.

2016. április 2., szombat

Maritozzi


Ez Róma kedvenc édes zsemléje, melyet mazsolával készítenek, és gyakran kerül tejszínhabbal a tányérra (maritozzi con la panna). Egy csésze forró cappuccino , és egy tejszínhabos zsemle, nem is indulhatna szebben a nap.











Hozzávalók:

35 dkg  liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 150 ml langyos tej, 3 ek porcukor, 50 g aranymazsola, 30 g pirított fenyőmag (ha nincs az sem baj,de nagyon finom tőle) 50 g cukrozott narancshéj,( saját magam készítettem). 2 ek olívaolaj, 1 csipet só,1 tojás sárgája, 1 tojásfehérje a lekenéshez.

Elkészítése:

 a lisztet a robotgép táljába öntjük. A közepébe belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk egy csipet cukorral, ráöntjük a langyos tej felét,  és kicsit állni hagyjuk, amíg az élesztő láthatóan beindult. Ekkor hozzáadjuk a maradék tejet, a sót, és az olajat, majd a dagasztót beindítjuk hogy tegye a dolgát, amíg alaposan ki nem dolgozta a tésztát. Lefedve langyos, helyen hagyjuka duplájára kelni.

A megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, és beledolgozzuk a mazsolát, a magot és az apróra vágott kandírozott narancshéjat. A tésztából 6 hosszúkás cipót formázunk, és sütő, vagy szilikon papírral bélelt tepsire helyezzük őket. Kb. 20 perc  alatt   másodszor is hagyjuk megkelni. Mielőtt  a sütőbe tennénk lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével. A sütőt 200 C fokra melegítjük elő a sütéshez, és kb. 20-25 percet töltöttek odabent.Kevés gőzt produkáljunk,egy kis spriccelős flakonból a tetejükre permetezzünk egy pillanatra,és süssük tovább szép aranybarnára 180 fokon.

Tálaláskor ék alakban bevágjuk a tetejét, és oda nyomjuk a cukrozott  tejszínhabot. 

Ünnepi kacsatál.



Egyszerű ételt szerettem volna készíteni a házassági évfordulónkra, ami gyorsan elkészül, de mutatós is egyben nem csak ízletes. Adott volt 40 dkg bőrös kacsamellfilém, amit mindkét oldalán jól átsütöttem némi só,és őrölt bors társaságában, és félre tettem meleg helyre letakarva pihenni. Szívsalátát vásároltam, és négyfelé daraboltam, így került a tálra. A jázminrizst mikróban megfőztem 50 perc alatt készült el, szív alakot formázva tálaltam a tányérokon. Erre került végül a hús szeletelve, és fekete olajbogyóval, meg sárgarépa szeletekkel diszítettem. A mártás lemaradt a fotóról, ám az is nagy szerepet játszott volna, ha közben nem lett volna sietős dolgom.Ugyanis vörösáfonya szósszal kellett körbelocsolni. Így lett  teljes a tál. Mire észbe kaptam, addigra már elfogyott, és nem tudtam lefotózni. No sebaj legközelebb  majd készítek, mert ugyanis nagyon kapós volt.Ezer bocs ezért,kicsit pironkodom miatta,de hát ki nem feledékeny?






2016. március 31., csütörtök

Fasírt medvehagymás pankómorzsában.

A medvehagymát már annyira megszoktam így tavasz tájékán, hogy ki nem hagynék semmi lehetőséget, aminek ízesítésével a receptáramat ne bővíteném. Minden alkalommal töröm a fejemet hogy készíthetnék újabb finomságokat vele. Ezt a fasirtot már 2015-ben is elkészítettem, de most pankómorzsát használtam, amit szintén jó magam aprítok apadt zsemléből a kis gépemmel.Fűszerezem himalájai sóval,és kevés instant fokhagymaporral,és vágott friss medvehagymával. Ebben forgatom meg a fasírtgolyókat.


 




Hozzávalók:

50 dkg darált sertéshús
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 késhegynyi cayennebors
ízlés szerint só
1 tojás
2 ek pankómorzsa
1 ek darált pekándió

A morzsához 2 db szikkadt zsemlye
2 ek aprított medvehagyma
1 tk instant fokhagymapor
1 kk himalájai só
A zsemlyéket aprítóban felaprítjuk morzsának, és ehez keverjük a fűszereket és az aprított  medvehagymát.

Elkészítése:
A fasírt hozzávalóiból gombócot gyúrunk,és meghempergetjük a fűszeres morzsában őket, kissé ellapítjuk majd olajat hevítünk egy serpenyőben, és szép lassan mindkét oldalát átsütjük a fasírthúst. Bármilyen körettel ,vagy főzelékkel tálalhatjuk.Hidegen vacsorára is fogyaszthatjuk zsemlye közé téve salátával,mustárral.






2016. március 26., szombat

Diós kakaós krémes.



  • Hozzávalók:
  • 30 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 10 evőkanál víz
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg darált dió
  • A krémhez:
  • 1 csomag csokoládés tortakrémpor Dr Oetker
  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl tejszín
  • 2 ek porcukor
  • 1 ek csokireszelék

  • Elkészítése:
    A 30 dkg cukrot a 5 tojássárgával a vízzel jó habosra felverjük, ami géppel könnyebb. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a tojások felvert habját.  180 fokon 15 perc alatt megsütjük.
    A krémhez a krémport a tejjel  simára keverjük  és ezt kenjük a kihűlt tésztára. A tetejére a tejszínből és cukorból habot verünk, és a csokis krémre terítjük. Eligazítjuk egy kenőkéssel, és reszelt csokoládéval szórjuk meg.Jól behűtjü,majd kockára felvágjuk.

Medvehagymás kifli,és csiga.








  • Hozzávalók:
  • 3 ek  eredeti görög joghurt
  • 2 tojás
  • 1 tk só
  • 1 dl langyos víz
  • 1 dl olaj
  • 2 tk cukor
  • 75 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
A hozzávalókból kelttésztát dagasztok, majd kelesztőtálban duplájára kelesztem. Jól formázható, rugalmas, inkább kicsit lágyabb tészta legyen. Míg kel elkészítem a vajat.

Töltelék:
  • 10 dkg vaj 
  • 1 tk só
  • 1 tojás a kenéshez
  • fekete kömény a szóráshoz
  • 2 ek vágott medvehagyma
Elkészítése:
A vajat kikeverem a sóval. Nem kell megolvasztani, csak éppen kenhető legyen.A medvehagymát is hozáadom.
Mikor megkelt a tészta,  lisztezett felületre borítom, kétfelé vágom. . Az egyik  tésztát vékony kör alakúra nyújtom, míg a másikat téglalapra majd megkenem a sós medvehagymás vajjal. A köralakút szeletekre osztom, ebből lesznek a kiflik. A másikat feltekerem,és 1,5 cm-es szeletekre vágom,és lefordítva a csigákat szilikonnal bélelt sütőlapra helyezem.A kiflinek valókat feltekerem,és szintén a sütőlapra rakom.Megkenem tojással a tetejét megszórom  fekete köménnyel,és 20 percet kelesztem.Előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt készre sütöm. kevés gőzt adok hozzá,amit egy spricceléssel szoktam flakomból a sütőbe juttatni.













Húsvéti torta.

Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!




Hozzávalók

A krémhez

  • 1 csomag vaníliáspuding
  • 200 ml tejszín
  • 15 dkg porcukor

Elkészítés

Előkészítés

3 dl tejből megfőzzük a pudingot, majd a Bourbon vaníliáscukrot is hozzáadjuk. Ha van tojásformájú tortaformánk, az jó, de teljesen mindegy, kerek, vagy hosszú is lehet.

Az 5 tojásból és a hozzávalókból piskótát sütünk. A krémhez megfőzzük a pudingot, belekeverjük a cukor felét. Kihűtjük, majd a maradék cukorral felverjük a tejszínt . A kihűlt pudingba lazán belekeverjük a tejszínhabot, és ezzel megtöltjük a 3 lapba vágott tortát. A tetejét, és oldalát is bevonjuk vékonyan, tetszés szerint díszíthetjük marcipánnal, vagy egyszerűen megszórjuk porcukorral, ha nem kenünk rá krémet.

2016. március 21., hétfő

Pirított boros csirkemáj oregánóval.


Az egyik kedvelt ételeim közé tartoznak a csirkemájas készítmények.Ilyen ez a boros oreganós is, aminek örömmel vágtam bele, hiszen gyorsan el lehet készíteni egy hétköznap délelőtt.Friss oreganót kaptam,  amit vad majorannának is hívnak. Finom illatos fűszer.A mediterrán konyha egyik fontos ízesítője.A máj is érettebb guszta kinézetű szinte csábítóan jól nézett ki a boltban ahol vettem. Mindíg friss alapanyagot használok, ha csak tehetem.





Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj szív nélkül tisztítva
1 db vöröshagyma
3 ek olaj
2 dl száraz fehérbor
1 ek friss oreganó
só,bors
1 tk mustár
liszt a máj forgatásához
1 dl csirkealaplé

Elkészítése:

Az olajat felhevítjük,és a kockára vágott hagymát megfonnyasztjuk rajta.
A májat megmossuk, de töröljük szárazra egy itatós papírral.
Az oregánót csipkedjük le a száráról.
A lisztet egy tálba öntjük, és megforgatjuk a májakat benne.
A hagymára tesszük mindet, és megforgatjuk rajta, piruljanak. Ha már kellőképpen átpirult felöntjük az alaplével, és a borral. Sózzuk,borsozzuk, és 10 percig főzzük. Ekkorra besűrűrsödik, és a mustárral, meg az oregánóval tesszük izgalmassá. Jól átforgatjuk, és tálalhatjuk is.