2015. március 31., kedd

Burgundiai rokfortos körte Szakácsmustra 9.

Burgundiai  rokfortos körte, Lajos Maritól.

A Szakácsmustra nevű játék 9-ik fordulójára (ez a második) recept, amit választottam és elkészítettem Lajos Mari receptjei közül, amelynek házigazdája Fűszermánia Gabi.Az eltérés csupán a mennyiség, mivel csak két személyre főzök.Csodás ízek, és a körtéket főzés után, még jó egy napot a borban érleltem, hogy átvegye a csodás bíborvörös színét.

http://fuszermania.blogspot.hu/2015/03/szakacsmustra-9-kiiras.html



http://www.lajosmari.hu/recept/237/burgundi-rokfortos-korte




A borban főtt körte hamisítatlan francia huncutság, ha pedig még pikáns sajt és dió-mogyorófélék is kerülnek a tányérra, az ínyencek és borbarátok elégedetten összenéznek. Friss-ropogós bagettel a legfinomabb, de pirítós, sokmagos péksütemény is illik hozzá.( Lajos Mari).



 Hozzávalók 4 db-hoz:
 2 közepes alexanderkörte
 3 dl száraz vörösbor (pl. nagyburgundi)
 1 ek. kristálycukor
1/2 kisujjnyi fahéj
 2 szem szegfűbors
 20 g héjas pisztácia
 20 g tisztított mogyoró
 100 g érett rokfort (márványsajt)
100 g natúr vajkrém
só, bors
néhány citromfűlevél



 1. Érett, de kemény körtéket vásárolunk, megmossuk, meghámozzuk, és száruk épségére ügyelve félbevágjuk őket. Alsó domborulatukból levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek a tálon, közepükből pedig karalábévájóval kivágjuk a magházukat, és egy kevés gyümölcshúst is, hogy helye legyen a tölteléknek .

 2. A bort felforraljuk a cukorral, a fahéjjal és a szegfűborssal, beletesszük az elfelezett körtéket, és többször is meg-megforgatva, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük 15 percig. A borban hagyjuk kihűlni,és 1 napot állni,hogy átvegye a bíbor színét a bornak.

 3. Másnap : a pisztáciát tisztítva vegyük. Serpenyőbe szórjuk, zsiradék hozzáadása nélkül, folyamatosan kevergetve-rázogatva mérsékelt tűzön kissé megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.Natúr mogyorót pirítottat vegyünk,így egyszerűbb. Mindkettőnek a felét darabosra, a felét finomra vágjuk.

 4. A körtéket üregükkel lefelé papírkendőre borítjuk, és felitatjuk róluk a nedvességet . A sajtot villával megtörjük, hozzáadjuk a vajkrémet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük , és krémesre keverjük.tegyük hűtőbe egy rövid időre.

 5. Beledolgozzuk a krémbe a finomra vágott mogyorót és pisztáciát, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd kerek rózsákat nyomunk a körték üregébe . Tetejüket megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és pisztáciával , tálra rendezzük, végül lazán, de gondosan letakarjuk, fél órára hidegre tesszük. Fogyasztás előtt a citromfűlevélkéket leöblítjük, és körbedíszítjük velük a tál szegélyét. Előételként, borkorcsolyaként kínálhatjuk.20 percre tegyük hűtőbe tálalásig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése